Vadegust
El formatge de Roura Soler que barreja la llet d’euga i de vaca

Quan es pensa en les diferents llets amb les que s’elaboren formatges, normalment ve al cap la llet de vaca, cabra, ovella o búfala, però difícilment pesem en la llet d’euga. La llet dels mamífers èquids és de les més idònies pel consum dels humans, ja que aquesta família es mono gàstrica com aquests i tenen el sistema digestiu pràcticament idèntic. Segons sembla, personatges històrics, com la reina egípcia Cleòpatra, la faraona Nefertiti o l’emperadriu austríaca Isabel de Baviera, més coneguda com a Sissi, van ser fidels usuàries dels grans beneficis de la llet dels èquids.

La formatgeria Roura Soler, de Sant Pau de Segúries, a la comarca del Ripollès, elabora un formatge amb una barreja de llets de vaca i d’euga. La llet d’euga que fan servir els la proporciona l’Associació eQuaid-eQuillet, una entitat sense ànim de lucre situada al Mas el Pla de Puigpardines, de La Vall d’en Bas, que investiga, fomenta i divulga els beneficis de la llet d’euga de qualitat. Ambdues llets són pasteuritzades i el formatge és de quallada enzimàtica, pasta premsada i pell natural. La maduració és de 30 dies i les peces volten els 400 grams.

El formatge de Roura Soler que barreja la llet d’euga i de vaca | Martí Vicente

A la vista és un formatge que presenta una forma cilíndrica regular amb  l’aspecte típic dels formatges de pell natural, amb una coloració ocre. Les aromes de la peça sencera recorden a les cambres de maduració. De tall relativament fàcil, la pasta de color groguenc, més pujat del que és normal en el formatges elaborats amb llet de vaca d’aquesta maduració, presenta un aspecte compacte amb la presència de petits forats d’origen mecànic. Les aromes són de mantega fresca.

En tastar-lo presenta una textura mantegosa i fundent, amb un gust làctic força suau tot i que amb una personalitat molt definida, que el fa molt agradable i apte per a tots els paladars. Deixa molt bon sabor de boca.

Un vi blanc, jove, afruitat però no floral, amb bona acidesa, serà un acompanyant perfecte per aquest formatge barreja de llet de vaca i llet d’euga.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa