L’arribada sobtada de la pandèmia de la Covid-19 i el confinament que va comportar, va provocar que el Jordi i l’Oriol Domènech, les ànimes actuals de la formatgeria Mas Claperol, situada al barri de Pla de Dalt a Olot (Garrotxa), es trobessin, com tants d’altres formatgers i artesans, que de cop i volta no poguessin anar a fires, un dels seus principals canals de comercialització. Amb més de 900 kg de formatge atrapats a les seves cambres, els van posar a preu de cost i van fer una crida, en aquest cas per whatsapp, a clients, amics i coneguts perquè els ajudessin a poder vendre l’estoc de formatges que tenien elaborats. La resposta va ser molt positiva i van poder salvar la situació. Agraïts per l’ajuda rebuda, que els va permetre resoldre la seva situació, van decidir que ells també volien ajudar a altres ramaders que poguessin necessitar ajuda.

D’aquí en va sortir la idea de fer un formatge de curació curta, que pogués tenir una rotació ràpida i, d’aquesta manera, contribuir a reduir els excedents de llet. I posats a fer, van decidir que els beneficis generats per la venda d’aquest formatge els destinarien a la iniciativa #Joemcorono, que aportava fons pel desenvolupament de la vacuna contra el coronavirus.

Així va néixer el Coronat, un formatge elaborat amb llet de vaca ecològica, de pasta tova, pell florida, amb una maduració de 15-20 dies, en forma de disc pla i un pes que volta els 350 grams. El seu aspecte és el típic d’aquesta mena de formatges: la pell florida presenta el color blanc que li confereix el fong penicillium candidum i desprèn aromes humides que recorden els cellers subterranis i al xampinyó cru.

Formatge Coronat | Formatgeria Mas Claperol

Un formatge que agrada a tothom

De tall fàcil, presenta una pasta de color ivori, d’aspecte més ferm a la part central i més fluid a prop de la pell degut als efectes de la proteòlisi. La seva curta maduració fa que dominin les aromes de la família làctica, sobretot la de mantega fresca. Al menjar-lo, es mostra fundent, desfent-se fàcilment a la boca, podent gaudir de la seva textura cremosa i adherent. De gust molt equilibrat, el punt de sal que té el fa molt saborós. És un formatge d’aquells que agrada a tothom, ja que és prou intens pels més formatgers, però no presenta cap element que pugui dissuadir als que només els agraden els formatges suaus.

Per aquesta iniciativa, els germans Domènech van ser distingits amb el Premi al millor jove artesà alimentari innovador 2020, que concedeix la Generalitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa