Vadegust
El Bac, una excel·lent versió del formatge de pastor dels Pirineus

Mas El Lladré, situat a la població rural de Les Lloses, un municipi disseminat que pertany a la comarca del Ripollès, és una explotació ramadera familiar on fa pocs anys s’ha produït un relleu generacional, i la Marina Puigcorbé s’ha posat al capdavant del bestiar i la formatgeria, rellevant al seu pare, el Joan Puigcorbé, qui va iniciar la fabricació de productes làctics a principis dels anys 90 com a conseqüència de la caiguda dels preus de la llet.

Un dels fets que fa aquesta explotació singular és la presència, en el seu ramat de vaques, d’un quants exemplars de vaques de la raça Montbeliarde. Aquestes vaques procedents de França són les que, a la regió del Jura, produeixen la llet amb la que s’elabora el formatge Comté.

El Bac és un formatge que elaboren amb llet pasteuritzada de vaca, de quallada enzimàtica, pasta premsada no cuita i pell natural. Són peces són de 5 kg, en forma de cilindre pla i rep una maduració d’un any com a mínim.

Formatge El Bac | Mas el Lladré

La pell ofereix certes aromes, no massa intenses, d’ambient subterrani, de caràcter humit. La pasta és de color groguenc-ataronjat i mostra una textura compacte amb presència d’alguns ullets d’origen mecànic que en algunes peces pot esdevenir trencadissa i esmicolar-se al tallar-lo. Aromes intenses on les notes làctiques han cedit el seu protagonisme a aromes que recorden els fruits secs, sobretot les nous, o fins i tot hi podem percebre algunes aromes que ens recordin els embotits.

En boca és molt intens, de tacte astringent i lleugerament abrasiu, sabor salí i s’evidencia la seva complexitat aromàtica i gustativa, i l’estructura granulosa, esmicolant-se i fent-nos pensar de seguida amb el formatge parmesà. Per via retronasal retorna aromes caramel·litzades lleugeres. És molt llarg i persistent.

Les característiques del Bac demanen un vi que sigui capaç de reequilibrar la boca, força afectada per la potència del formatge. Un escumós brut de llarga criança serà el seu company perfecte, ja que amb la seva acidesa i el tacte cremós refrescaran i netejaran la boca, aportant frescor i tot el que cal per fer una grandiosa parella amb el formatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa