Ets dels que trien un bon bol de cereals banyats en llet per a començar el dia?, recorres als cereals per a un sopar lleuger? Potser ets dels que consumeix els cereals d’esmorzar directament de la caixa. Sigui com sigui la forma en la qual consumeixis els cereals, l’OCU ha estudiat l’etiquetatge de més de 300 cereals d’esmorzar. Amb una sola finalitat: informar-te sobre la seva composició nutricional.
Han revisat la informació i composició nutricional dels cereals d’esmorzar, el seu contingut en greixos, sucre, sal…: amb totes les dades obtingudes han calculat el Nutriscore per a tenir una valoració nutricional global. I a partir d’aquí, considerant també els additius presents i les possibles aromes, han calculat la seva pròpia Escala Saludable (que va de 0 a 100) i que permet determinar quines són les millors opcions.
Diferents tipus de cereals
En el comparador de l’OCU han recollit la informació de més de 300 cereals de diferents tipus, que han agrupat en 6 grans categories. Quins són els millors? Què caracteritza a cadascun d’ells?
Cereals tipus civada
Han comparat 33 referències (8 d’elles són de producció ecològica). En la seva gran majoria estan elaborats únicament a partir d’aquest cereal. Poden trobar-se en forma de flocs o de farines.
Un perfil saludable
– De mitjana, aporten 373 kcal per 100 g de producte.
– Destaca sobretot l’aportació en hidrats de carboni que suposen el 60%. Tampoc es queden curts en proteïnes (12%) i en fibra (10%).
– En relació al contingut en sucre, és important fixar-se en la informació que apareix en l’etiquetatge perquè la forqueta és molt àmplia: de 0,7 a 17%.
– No porten aromes, i pocs són els cereals a base de civada que tenen additius.
La majoria dels productes de civada valoració nutricional global d’o B, és a dir per sobre de l’acceptable, i tan sols 3 productes tenen un Nutriscore C.
Cereals ensucrats
En aquesta categoria han agrupat els cereals d’esmorzar que es caracteritzen per ser dolços o perquè se’ls ha afegit sucre, mel o xocolata. Són cereals dirigits sobretot als nens, només cal veure els recursos que cobreixen els envasos (dibuixos, jocs, regals, etc.), encara que els llaminers de major edat també sucumbeixen a aquesta dolça temptació,
Molt de sucre, però pocs greixos saturats
Des del punt de vista nutricional, no hi ha sorpreses.
– Aquests cereals tenen molt sucre: 25% de mitjana en sucres, és a dir són una llaminadura. Pot haver-hi lleugeres diferències quant al contingut en sucre afegit segons l’edulcorant empleat, d’aquesta manera els cereals amb xocolata tenen un 23% de mitjana enfront del 27% dels cereals amb mel o amb sucre.
– El contingut en greixos saturats no suposa un problema, ni tan sols en els cereals amb xocolata, un 1,5% de mitjana, la qual cosa indica la poca presència de xocolata (la mantega de cacau és un greix saturat).
– Entre els cereals ensucrats hi ha productes massa rics en sal: alguns (pocs) superen el 1,25%.
Malgrat aquests valors nutricionals, és possible trobar cereals d’esmorzar ensucrats que puguin ser una alternativa ja que l’addició de fibra millora el perfil. D’aquesta manera, 3 cereals amb xocolata i 2 cereals amb mel tenen un Nutriscore A.

Cereals farcits
Són la novetat en el mercat dels cereals d’esmorzar. Estan farcits d’una crema de llet o de xocolata de tal forma que es poden consumir tant banyats en llet com sols, com si fossin galetetes.
Pocs són una opció saludable
Encara que estan dirigits sobretot al públic infantil, això no significa que la seva composició nutricional sigui conforme amb les necessitats dels més petits: es tracta d’un producte massa ric en sucres (27% de mitjana), amb un contingut en greixos saturats que cal tenir en compte i molt poca fibra.
Tenint en compte tot això, la majoria dels cereals farcits hi ha productes amb un Nutriscore que difícilment arriba a la C, només aprova un terç dels cereals farcits, la resta tenen un Nutriscore D i E.
De totes maneres, és possible trobar cereals farcits que poden ser una alternativa saludable.
Corn flakes
És la forma anglosaxona d’anomenar als tradicionals flocs de blat de moro. Al costat dels flocs de civada són els cereals més senzills, els clàssics cereals per a tota la família.
La sal, un problema
Encara que el contingut en sucres afegits és només un 6,4% de mitjana, la sal sí que és un element a tenir en compte: és molt fàcil trobar cereals amb més d’1% de sal, i molts Corn Flakes són salats, amb més del 1,25% de sal.
El Nutriscore dels Corn Flakes es reparteix en l’A, la B i la C.
Cereals tipus Línia
Aquests cereals, que cada vegada són més freqüents en el mercat, estan dirigits al públic adult. Tenen una connotació saludable, i hi ha qui recorre a ells per a aprimar-se. En la seva majoria són flocs de blat o arròs integrals o als quals senzillament se’ls ha afegit fibra (en alguns casos en forma de segó), i a vegades també s’afegeixen fruits vermells o trossos de xocolata.
No són els menys calòrics
Malgrat la imatge de línia que venen, no són els cereals menys calòrics: 387 kcal de mitjana per 100 g de producte. Els flocs de civada tenen, per exemple, 373 kcal de mitjana per 100 g i els Corn Flakes, 377 kcal per 100g.
L’ingredient més qüestionable és el sucre afegit, de mitjana aquests cereals tenen un 15%, una quantitat gens negligible si volem controlar la nostra ingesta calòrica. Si el que t’agrada són els cereals amb trossets de xocolata o fruita deshidratada, aquest capritx augmenta la teva ingesta de sucres.
Però no tot són males notícies, hi ha cereals tipus Línia amb un Nutriscore A, això significa que el seu perfil nutricional és bastant bo gràcies al contingut extra en fibra.
Els cereals més senzills, sense xocolata ni fruites afegides, aconsegueixen les millors valoracions en la seva Escala Saludable.
Muesli
Els productes tipus muesli, dirigits més als adults, també tenen una connotació saludable, no tant pel seu paper en dietes d’aprimament, com per la seva composició, basada en una mescla de cereals (civada, arròs inflat, blat, blat de moro, etc.) als quals se’ls pot afegir fruita seca (nous, ametlles, avellanes…) i fruites dessecades o deshidratades (passes, poma, plàtan, coco, maduixes, etc.). Fins i tot hi ha versions amb trossos de xocolata. El mursli seria, a priori, la versió saludable dels cereals d’esmorzar.. però en realitat no és així.
No tan saludables com semblen
És fàcil trobar muesli en el mercat (així és 1 de cada 4 productes del comparador), però no és tan senzill trobar un muesli amb un bon perfil nutricional, amb un Nutriscore A.
El seu contingut en greixos saturats (5% de mitjana) i en sucres (19% de mitjana), fa que el musli no sigui aquesta alternativa tan saludable que en un principi pensàvem.
Si tenim en compte a més els additius i aromes, veiem que només la meitat superen la mitjana en la valoració de l’OCU on destaquen Muesli de civada amb fruita seca de la marca Kölln i Granola amb baix contingut en sucre de la marca Hacendado de Mercadona.
Si no pots prescindir del muesli, una opció és preparar-lo tu mateix amb flocs de civada, blat i blat de moro als quals pots afegir fruita seca i trossos de fruita deshidratada. Ara bé, fixa’t a triar ingredients sense sucres ni greixos afegits, perquè si no és així la teva elaboració “casolana” serà igual que qualsevol muwsli del mercat.
Tria els millors cereals
Encara que és possible trobar cereals d’esmorzar amb un perfil nutricional bo, no cal perdre de vista que es tracta, en la seva majoria, de productes molt processats, un tipus de producte que no hauria de ser la base de la nostra dieta, encara que sí que pot ser una bona alternativa en esmorzars o berenars.
Són els cereals un esmorzar?
Encara que és possible trobar cereals d’esmorzar amb un perfil nutricional bo, no cal perdre de vista que es tracta, en la seva majoria, de productes molt processats. El millor esmorzar és aquell que elaboris amb productes frescos a base d’aliments d’origen vegetal. Però, recorda, de la mateixa forma que busques varietat en els altres menjars, l’ideal és també variar l’esmorzar: recórrer a algun dels productes més saludables i alternar-ho amb altres opcions, com ara pa torrat, fruites…
Quin és el millor tipus de cereals per a esmorzar?
Destaquen pel seu perfil equilibrat els productes a base de civada, però hi ha productes saludables en diferents tipus de cereals: per exemple, hi ha bones opcions entre els cereals ensucrats, alguns corn flakes, muslis…

