Vadegust
Si el teu quètxup fa aquest canvi de color, llença’l immediatament

El quètxup és una de les salses més consumides del món i un producte habitual a moltes neveres. Sembla inofensiu i molta gent pensa que pràcticament no es fa malbé mai. Però els experts avisen que això no és cert. Tot i que és una salsa àcida amb llarga vida útil, pot espatllar-se i, en determinats casos, resultar perillosa si es consumeix quan ja no està en bon estat. Saber detectar quan és millor llençar-lo és clau per evitar problemes de seguretat alimentària.

Per què el quètxup dura tant?

La seva llarga conservació es deu sobretot a la seva composició. El quètxup industrial s’elabora amb tomàquet, vinagre, sucre i sal, ingredients que dificulten la proliferació de bacteris. Per això, un pot sense obrir pot durar fins a dos anys en bones condicions. Tot i així, com passa amb qualsevol altre aliment, es pot espatllar abans del que imaginem si no es conserva correctament.

Un cop obert, el quètxup entra en contacte amb l’aire i amb possibles restes d’aliments. Això pot alterar-ne la qualitat i afavorir l’aparició de microorganismes. Per tant, guardar-lo a la nevera és imprescindible si volem mantenir-lo segur.

Quètxup, maionesa, i altres salses | Pixabay
Quètxup, maionesa, i altres salses | Pixabay

El senyal definitiu que indica que s’ha de llençar

Detectar si el quètxup està malament és relativament senzill si ens hi fixem bé. El primer signe d’envelliment és la separació de fases: apareix una capa d’aigua a la part superior i la part espessa queda al fons. En aquest punt encara es pot consumir, però ja comença a perdre qualitat i a tenir gust ranci.

El veritable senyal d’alarma és el canvi de color. Quan el quètxup passa del vermell habitual a un to marronós fosc, s’ha d’eliminar immediatament. Aquest canvi indica que el producte ha oxidat i que la seva composició ja no és segura. Consumir-lo en aquest estat pot suposar un risc per a la salut, sobretot si hi ha presència de floridura o fermentació.

Cal preocupar-se per la data de caducitat?

La majoria de quètxups porten data de consum preferent, no de caducitat. Això vol dir que, passat aquest termini, encara es podria consumir sempre que tingui bon aspecte, olor i gust. Tot i així, és preferible no allargar-ne l’ús excessivament, especialment si ha estat obert durant setmanes o mesos.

Els experts recomanen conservar el pot sempre ben tapat i a la nevera després d’obrir-lo, i evitar deixar-hi restes d’altres aliments. Si volem reduir riscos, es pot optar per formats més petits que es consumeixin ràpidament.

El quètxup no és etern ni infal·lible. Si el teu ha canviat de textura i, sobretot, de color, llença’l sense dubtar. La seguretat alimentària sempre ha d’estar per davant, encara que es tracti d’una simple salsa. Una observació ràpida pot evitar una intoxicació innecessària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa