La remolatxa és una hortalissa molt versàtil, que presenta múltiples beneficis per a la salut i també propietats molt interessants per als tractaments de bellesa. Amb un cridaner color vermellós i un característic sabor dolç, segons els experts de Nutritienda, prop del 90% d’aquesta hortalissa és aigua i la resta fibra, sucres i micronutrients. A més, la remolatxa és una de les principals matèries primeres per a elaborar el sucre de taula que es consumeix a l’Estat, la qual cosa fa que els cultius de la remolatxa sucrera s’estenguin per Castella i Lleó, País Basc, Andalusia i La Rioja.
Origen de la remolatxa
La remolatxa té el seu origen en la conca mediterrània. Es creu que va ser conreada per primera vegada fa més de 4.000 anys des del nord d’Àfrica fins a Orient Mitjà.
Els antics egipcis van ser un dels primers pobles a conrear-les i consumir-les, tant pel seu sabor com per les seves propietats medicinals i estètiques. Utilitzaven aquest aliment com a tint natural i el van introduir en la seva dieta diària amb finalitats medicinals, principalment per a curar les molèsties digestives.
Amb el temps, el cultiu de la remolatxa es va propagar per tot el món, donant lloc a diferents varietats amb diferent sabor, forma i color. Avui dia és molt apreciada pel seu sabor dolç i terrós, així com pels seus beneficis nutricionals. A més, és un aliment molt versàtil, que pot utilitzar-se en una varietat de plats, des d’amanides i sopes, fins a sucs i postres.

Varietats de remolatxa
La remolatxa, que té el nom científic de Beta vulgaris, es pot trobar en diferents varietats, cadascuna amb característiques específiques quant a sabor, color i forma. Els experts de Nutritienda assenyalen algunes de les més comunes:
– Remolatxa de taula: és la varietat més coneguda i conreada. La seva forma és arrodonida o lleugerament allargada, amb una pell de color porpra intens i una polpa vermella.
– Remolatxa groga: el seu color és daurat i té un sabor lleugerament més dolç que el de la remolatxa de taula.
– Remolatxa Chioggia: originària d’Itàlia, i de sabor dolç i suau, és coneguda pel seu patró d’anells concèntrics vermells i blancs.
– Remolatxa cylindra: la seva forma és allargada i estreta, similar a un tub, li fa perfecta per a realitzar xips de remolatxa o per a incloure-la en amanides i sandvitxos.
Aquestes són algunes de les varietats més consumides, però existeixen d’altres amb tonalitats menys comunes, com la remolatxa de color blanc o la rosàcia. L’elecció de la varietat depèn del gust personal i de l’ús culinari específic que s’hi vulgui donar.
Nutrients i beneficis per a la salut
El consum regular de remolatxa és beneficiós per a la salut. És un aliment perfecte per als qui busquen mantenir la tensió arterial normal, prevenir el restrenyiment o incrementar el seu rendiment esportiu i disminuir el cansament i la fatiga. Nutritienda ens mostra algunes dels avantatges d’introduir la remolatxa en una alimentació variada i saludable:
Millor salut cardiovascular
La remolatxa és una excel·lent font de micronutrients com el potassi, un mineral que contribueix al manteniment de la tensió arterial normal.
Millora del rendiment físic
L’Institut Australià de l’Esport inclou en el grup A (el nivell que compta amb forta evidència científica per al seu ús en l’esport) el suc de remolatxa com a font de nitrat dietètic. Ja que s’ha vist que pot augmentar la disponibilitat d’òxid nítric (NO), i millorar el rendiment esportiu ja que pot facilitar l’arribada d’oxigen al múscul.
Disminueix el cansament i la fatiga
En relació a les vitamines, destaca per ser font de folats, que contribueixen a la formació normal de cèl·lules sanguínies i ajuden a disminuir el cansament i la fatiga.
Menys molèsties digestives
La remolatxa és font de fibra, la qual cosa ajuda a mantenir la regularitat intestinal, prevé el restrenyiment i aconsegueix una microbiota intestinal saludable.
Baix contingut calòric
Gràcies al seu baix contingut calòric, ja que gairebé el 90% de la seva composició és aigua, és un excel·lent aliment per a incloure en l’alimentació, no només en amanides, sinó que es pot afegir a hamburgueses veganes o hummus, i donar-li toc original de color.

Curiositats sobre la remolatxa
La remolatxa es conrea en diferents països des de fa segles i amb diferents fins, la qual cosa la fa encara més atractiva:
– Tint natural per a la llar: pel seu intens pigment vermell, en l’antiguitat s’utilitzava per a tenyir teles, arròs i dolços.
– Sucre de remolatxa: la remolatxa és una de les principals fonts de sucre del món.
– Alimentació ramadera: a més de ser consumida per humans, s’utilitza com a aliment per a animals en la indústria ramadera. Les fulles de remolatxa, riques en nutrients, són molt saludables.
– Remolatxa en conserva: la “remolatxa adobada”, conservada en vinagre, és molt popular en diferents cultures. S’utilitza com a guarnició o aperitiu, o per a aportar sabor en amanides i entrepans.
– Ideal per a les nostres mascotes: la polpa de remolatxa seca s’utilitza en la fabricació d’aliments per a mascotes a causa del seu excel·lent contingut nutricional i la seva capacitat per a millorar la digestió.