Vadegust
Un centenar de ramaders de la llet protesten davant de la fàbrica Lactalis de Mollerussa

Un centenar de ramaders del sector lleter s’ha concentrat davant la planta de Lactalis a Mollerussa per posar de manifest la greu crisi que pateixen i alertar que cada vegada estan tancant més explotacions. En aquest sentit, han reclamat al Govern que demanin els contractes a les industries perquè es pugui comprovar si cobreixen o no els costos de producció tal com diu la llei da la cadena alimentaria. La protesta s’emmarca amb el conjunt d’accions que el sector porta fent des de l’estiu pel problema que hi ha amb les marques blanques de llet que hi ha a l’Estat i per això també se n’han fet a altres punts Andalusia, Zamora i Galícia. Els ramaders també han fet una marxa lenta per l’N-II i han protestat davant de supermercats de la zona.

El responsable nacional del sector lleter d’UP, Marc Xifra, ha justificat la manifestació al davant de Lactalis perquè es tracta d’una multinacional francesa que és la que més llet compra a l’estat espanyol i la que “menys paga”. Una posició de domini, segons Xifra, que no es defineix a la llei i que aboca a la industria a uns preus a la baixa i posa en risc la “sobirania alimentaria de casa nostra” ja que cada di tanquen més explotacions lleteres. En aquest sentit, ha recordat que l’any 2000 hi havia 1.600 explotacions i des de llavors n’han tancat 900. Així mateix, ha assegurat que l’any passat es va iniciar amb 420 granges i enguany s’acabarà amb menys de 400 per la qual cosa, per primera vegada es farà menys llet que l’any anterior.

Ramaders del sector de la llet protestant al davant d’un supermercat Lydl a Golmés | ACN

El secretari tècnic de JARC, Jordi Vidal, ha lamentat que el sector cobra 6 cèntims menys dels costos de producció i això implica que les explotacions s’estiguin “arruïnant”. Ha afegit que aquesta és la tendència dels darrers 10 anys, amb la pèrdua de més del 50% de les explotacions lleteres i ha alertat que al ritme actual, enguany, l’altre 50% desapareixerà. Per això, ha afirmat que si en 2 anys, queden només 200 explotacions lleteres a Catalunya difícilment es podrà garantir l’abastiment de llet.

Marc Xifra ha responsabilitzat d’aquesta situació el Govern perquè té competències del Ministeri i per això ha instat per vetllar perquè els contractes compleixin amb la cobertura de costos de producció. “El Departament ha de fer alguna cosa i aturar aquesta sagnia i desànim”, ha remarcat, i també ha advertit que les granges estan “molt apurades” econòmicament i contínuament s’estan refinançant.

La protesta s’ha allargat durant més d’una hora al davant de la planta de Lactalis, situada a la carretera N-II entre Mollerussa i Golmés. Agents dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local han tallat i desviat el trànsit. Després s’ha fet una marxa lenta que ha recorregut supermercats de la zona on també s’ha posat de manifest la situació del sector.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa