Vadegust
Quina mandarina has de triar segons el mes de l’any

La mandarina és una fruita que té molts adeptes. I ara estem en una bona temporada. Però sabies que hi ha una varietat de mandarina per a cada mes de l’any? Doncs sí, i Rac1 ho detalla.

Setembre-octubre: Iwasaki

Actualment, la primera que trobem quan comença la temporada de mandarines és la varietat Iwasaki, que només es pot comprar al setembre, i que és característica pel seu color verd, absència de pinyols, poca acidesa i facilitat per pelar-la. És la varietat més cultivada al Japó i fa pocs anys que és amb nosaltres. En aquesta època, allargant fins a finals d’octubre, també hi ha la Basol, la Clemensol i la Clemenrubí, així com la Clausellina i l’Okitsu, entre d’altres, que tenen bon gust de mandarina antiga, però la polpa interior és més basta i costa més d’empassar.

Octubre-novembre: oronules

Hi ha diverses varietats que acaben en -nules, perquè s’han creat i cultivat al municipi castellonenc de Nules i rodalia. La varietat Oronules és la reina de les clementines d’octubre i arriba fins als volts del 10 de novembre. És de molt bona qualitat i ja és de color taronja. Com a variants de l’Oronules, més o menys de la mateixa qualitat, ens destaca la Clemenpons, la Nero i l’Arrufatina. En qualsevol cas, totes aquestes són inferiors a la Clemenules, que arriba cap a la segona setmana del novembre. 

Mandarines | Pixabay

Nombre – desembre: Clemenules, la millor de tota la temporada

La Clemenules és la millor varietat de clementina que es pot trobar durant la temporada de mandarines. Tot i ser molt antiga, si es cull madura, la Clemenules és la número 1. Per anar bé, s’ha de començar a collir a primers de novembre i se’n poden trobar fins a mitjans de desembre. Més enllà de finals de desembre o fins i tot al gener, ja no tenen aquell gust tan bo. De la mateixa família de la Clemenules, també hi ha l’Orogrande i la Clemesín. A banda, durant tot el novembre i fins a la segona setmana de desembre hi ha l’Oroval.

Gener-febrer: Hernandina i Nadorcott

Si al gener en vols una que sigui tan bona com la Clemenules, tria l’Hernandina. Però té el defecte que té pinyol. En aquesta època, en paral·lel a l’Hernandina, hi ha la Clemenverd, que és semblant i que s’allarga fins a mitjans de febrer. Si entrem al febrer, ens trobem amb una varietat excel·lent però que té un preu més elevat perquè han de pagar drets al propietari de la patent, que és el rei del Marroc! Ell és qui té la patent de la varietat Nadorcott. En aquesta època també són molt preuades les Clemenvilla, més àcides i semblants a les taronges, perquè la pell està molt enganxada. 

Febrer-març: Orri

A partir de la segona quinzena del febrer, durant tot el mes de març i fins i tot abril, hi ha la varietat Orri, una mica més cara (també paga drets), però igualment molt bona, encara que amb la pell una mica més enganxada a la polpa. En aquesta època n’hi ha una altra que es diu Fortuna, que s’està perdent i està en vies d’extinció perquè és de pell molt delicada i té tendència a tacar-se. I ben entrat el mes de març, l’última que es comercialitza, que és grossa, consistent, amb molt de suc però també alguns pinyols i que costa de pelar és l’Ortanique. La podem trobar des del març i fins a tot l’abril, i es va retirant quan el consumidor ja comença a buscar fruita de primavera com la cirera o la pruna i també el préssec. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa