Durant dècades, el pa blanc, elaborat amb farines refinades, ha estat el preferit per la seva textura suau i aparença més polida. En canvi, el pa integral es veia sovint com un producte menys atractiu, associat a dietes, restriccions o a certes condicions de salut. No obstant això, en l’actualitat, cada cop més persones es preocupen per portar una alimentació més saludable, i el pa integral ha anat guanyant protagonisme.

Per què és millor el pa integral?

El pa integral no és només per a qui vol aprimar-se o per a persones amb problemes de salut. És, de fet, una opció recomanable per a tota la població, ja que presenta més avantatges nutricionals que el pa blanc, segons publica el portal “Gastro” de Telecinco.

La clau està en la farina utilitzada. La farina refinada només conserva l’endosperma del cereal, mentre que la farina integral conté el gra sencer: endosperma, germen i segó. Això es tradueix en un major contingut en fibra, vitamines, minerals i àcids grassos. A més, el seu índex glucèmic és més baix, fet que ajuda a estabilitzar la glucosa en sang i pot reduir el risc de diabetis tipus 2.

Nova legislació: què diu realment l’etiqueta?

Fins fa pocs anys, el pa integral patia una regulació confusa. No hi havia cap requisit clar sobre la quantitat de farina integral necessària per etiquetar-lo com a tal. Això permetia que molts fabricants venguessin com a “integral” pans que només contenien una petita proporció de farina integral o, fins i tot, només una mica de segó per simular-ne l’aspecte.

Tot això va canviar amb la nova normativa sobre el pa aprovada el 2019. A partir d’aquell moment, només es pot etiquetar com a “pa integral” o “100% integral” aquell que estigui elaborat exclusivament amb farina integral. Si no és així, cal indicar el percentatge real de farina integral utilitzada, com ara “pa integral 75%”.

Pa integral | Freepik

Què vol dir exactament “pa 75% integral”?

Aquí és on sovint sorgeix la confusió. Veure “75% integral” pot fer pensar que el 75% del pa és integral. Però en realitat, aquest percentatge només fa referència a la farina, no al pes total del producte.

Com que el pa també conté aigua, llevat, sal i altres ingredients, el percentatge de farina sobre el pes total és menor. Per tant, un pa etiquetat com a “75% integral” pot contenir només, per exemple, un 40% de farina integral respecte al pes total del producte. L’única manera de saber-ho amb precisió és consultar la llista d’ingredients.

Compra informada, salut garantida

Per fer una tria saludable i conscient, no n’hi ha prou amb llegir l’etiqueta del davant. Cal interpretar correctament la informació i comprovar els ingredients per saber exactament què estem comprant. Prioritzar pans 100% integrals és una bona opció per beneficiar-nos dels nutrients del gra sencer, però també cal desconfiar de missatges enganyosos que poden portar a malentesos.

En definitiva, l’educació alimentària és clau per saber què posem a taula. I en el cas del pa, un petit detall a l’etiqueta pot marcar una gran diferència nutricional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa