Vadegust
La quantitat d’alcohol que pot provocar un ictus

Un estudi global codirigit per la Universitat de Galway (Irlanda) sobre les causes de l’ictus ha descobert que el consum elevat i moderat d’alcohol s’associa a una major probabilitat de patir-lo. L’estudi, publicat en la revista científica ‘Neurology’, també ha evidenciat que no hi ha cap relació entre el consum d’alcohol a baix nivell i l’ictus.

L’estudi, denominat ‘INTERSTROKE’, va analitzar el consum d’alcohol de gairebé 26.000 persones de tot el món, de les quals una quarta part eren bevedors habituals i dos terços eren abstemis. En l’estudi van participar persones de diversos orígens ètnics de 27 països, inclosos Irlanda i el Regne Unit.

“Tot i que se sap que la ingesta elevada d’alcohol augmenta el risc d’ictus, existeix incertesa sobre si la ingesta d’alcohol de nivell baix o moderat afecta al risc d’ictus i si l’associació de la ingesta d’alcohol amb l’ictus varia segons la regió i la població”, ha comentat el líder de l’estudi, el professor Martin O’Donnell, catedràtic de Medicina Neurovascular de la Universitat de Galway i metge assessor en matèria d’accidents cerebrovasculars als Hospitals Universitaris de Galway.

Aquest estudi va explorar aquestes associacions a gran escala en 27 països. L’ictus pot produir-se per un coàgul (isquèmic) o per una hemorràgia (hemorràgia intracerebral).

“En general, els nostres resultats indiquen que la ingesta alta i moderada d’alcohol s’associa amb un augment de les probabilitats de patir un ictus, mentre que no trobem cap relació convincent entre la ingesta baixa i l’ictus”, ha detallat un altre dels responsables de l’estudi, Andrew Smyth, catedràtic d’Epidemiologia Clínica de la Universitat de Galway.

No obstant això, els efectes de la ingesta d’alcohol són complexos, ja que estan vinculats a factors socioeconòmics com l’educació i a molts factors de l’estil de vida, com el tabaquisme, la dieta i l’activitat física. “És important tenir en compte l’impacte potencial del que comunament es classifica com ‘beure en excés’. És probable que el risc advers de prendre set begudes un dia a la setmana sigui major que el de prendre una beguda cada dia a la setmana”, puntualitza.

Un bar en una imatge d'arxiu | Pixabay
Un bar en una imatge d’arxiu | Pixabay

Diferències entre els tipus d’alcohol

En aquest estudi també s’han observat les diferències entre els tipus d’alcohol. El consum predominant de cervesa es va relacionar amb un augment del 21 per cent del risc d’ictus, que va ser significativament major (73%) en el cas de l’hemorràgia intracerebral. El consum predominant de vi no es va relacionar amb el risc d’ictus: no va haver-hi ni augment ni disminució. “Això pot reflectir una diferència en el risc segons el tipus d’alcohol, o pot reflectir diferències en el context social dels patrons de consum”, ha detallat Smyth.

En l’estudi s’ha inclòs una anàlisi de persones que anteriorment havien estat bevedores però que havien deixat de fer-ho. L’estudi va descobrir que no tenien un major risc de patir un ictus.

Ahora, els bevedors tenien un augment del 14 per cent en les probabilitats de patir tot tipus d’ictus, i un augment del 50 per cent en les probabilitats de patir una hemorràgia intracerebral (ictus a causa d’una hemorràgia), però no augmentava el risc de patir un ictus isquèmic (ictus a causa de coàguls).

El consum excessiu d’alcohol, definit com més de 5 begudes en un dia almenys una vegada al mes, s’ha relacionat amb un augment del 39 per cent de tots els accidents cerebrovasculars, del 29 per cent dels accidents cerebrovasculars isquèmics i del 76 per cent de les hemorràgies intracerebrals.

La ingesta elevada d’alcohol, definida com més de 14 begudes a la setmana en el cas de les dones i més de 21 begudes a la setmana en el cas dels homes, s’ha relacionat amb un augment del 57 per cent dels accidents cerebrovasculars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa