Si ets un amant dels embotits, i en menges sovint, és important que sàpigues que no són gens bons per a la salut. L’OMS és categòrica: se n’hauria d’eliminar totalment el consum, ja que, segons un sumari publicat a The Lancet de diferents estudis epidemiològics fet en diversos països, 12 de les 18 investigacions analitzades troben una correlació entre el consum d’aquests aliments i la incidència de càncer colorectal. The Lancet assenyala, a més, que hi ha “una associació positiva” entre el consum d’embotits i carns processades i el càncer d’estómac.

Però hi ha 4 embotits que, segons publica Rac1, són especialment dolents per a la salut. Són aquests:

1. Sobrassada

La sobrassada és dels embotits menys recomanables, per la gran quantitat de greixos saturats que conté. Aquest embotit elaborat a base de carn, greix, pebre vermell i espècies i curat en budell conté fins a un 70% de greixos en forma de cansalada, una xifra molt superior a la d’altres embotits, dels quals un 24% són greixos saturats. Per posar un exemple, el xoriç conté aproximadament la meitat de greix que la sobrassada.

2. Salsitxes

Les salsitxes són menys saludables del que molts consumidors es pensen. La majoria de persones tenen la percepció que el fuet, el salami, el xoriç o la botifarra no són sans, i per tant s’han de consumir amb moderació, però no passa el mateix amb les típiques salsitxes de frankfurt, siguin de pollastre o de porc, que molts nens mengen habitualment a milers de llars. Aquestes salsitxes contenen un 30-35% de greix, un altre 30-35% de carn i la resta són nitrats i nitrits, additius considerats potencialment perillosos que hauríem d’evitar.

Un hot dog amb mostassa | Pixabay
Un hot dog amb mostassa | Pixabay

3. Llonganissa

La llonganissa conté 438 calories per cada 100 g i uns 40 g de greix, dels quals 12 g són saturats. A més de la seva gran quantitat de greixos saturats i de la seva possible relació amb la incidència de càncer colorectal, com assenyala l’OMS, tant la llonganissa com altres embotits tenen el problema afegit que s olen contenir grans quantitats de sal. El consum diari recomanat de sodi és d’aproximadament uns 2,5 g, una quantitat molt fàcil de superar si tenim en compte tant la sal que afegim nosaltres mateixos a l’hora de cuinar com la que ve incorporada en nombrosos aliments.

4. Vianda de gall dindi i pollastre

El més important quan comprem embotit és revisar-ne els ingredients i comprovar el nivell de carn que tenen: han de tenir sempre un percentatge de carn molt elevat, cosa que no acostuma a passar en la majoria de casos, i pràcticament mai en els processats industrials. Entre els que són més recomanables, per tenir unes concentracions de carn més elevades, hi ha la cecina i el pernil. El seu consum, però, hauria de ser ocasional.

Així doncs, l’embotit de gall dindi o pollastre, que molta gent adquireix pensant que és saludable, acostuma a contenir additius, sals afegides, fècula de patata o proteïna de soja i si revisem els ingredients ens trobem que en molts casos amb prou feines arriben a un 50% de carn. Es recomana, per tant, revisar sempre l’etiqueta dels productes que adquirim i comprar embotits només si superen el 90-95% de carn.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa