El pernil dolç és un dels embotits més populars a Catalunya, i a l’Estat: Es tracta d’un producte habitual en les nostres cases, utilitzat en entrepans, esmorzars i menús lleugers, perquè pel seu sabor suau i lleugeresa, té fama de producte “saludable”, apte per a dietes, en l’alimentació de nens i persones grans i un recurs típic per als qui volen cuidar la seva alimentació… però la veritat és que no és un aliment tan sa com es pensa, com ha comprovat l’OCU analitzant pernil dolç a trossos.

Té molta sal i bastant greix

  • El pernil dolç analitzat per l’OCU és un producte amb un elevat contingut de sal: 24 dels 25 productes tenen una quantitat de sal excessiva, i així ho denuncia l’OCU.
  • Té molt més greix del que penses: alguns productes ronden el 10% de greix.
  • D’altra banda, l’OMS ha trobat evidències que el consum de 50 grams al dia de derivats carnis té una relació amb el càncer colorectal.

En resum: el pernil dolç no és un producte tan saludable com sembla, per la qual cosa el seu consum hauria de ser ocasional, priporitzant altres alternatives a l’hora dels berenars o esmorzars (lactis, fruita…). Amb tot, hi ha bastantes diferències entre uns productes i altres.

No tot és pernil

Els pernils dolços s’elaboren amb peces de carn de la pota posterior del porc, que són sotmeses a una cocció i addició de salmorra. Hi ha diferents categories de pernil dolç: la de més qualitat és la de categoria extra, on el contingut de carn és superior i no es permet l’addició de midó. I és que la quantitat d’ingredients afegits, el contingut d’hidrats i sucres de cada pernil resulta determinant per a la qualitat final del producte.

  • Quantitat de carn: Creus que el que compres com a pernil cuit és carn de porc? Perquè la veritat és que en alguns casos el contingut de carn és molt limitat, menor del que penses. Legalment, en un pernil cuit extra, el de millor qualitat, el contingut de carn és d’entre el 82% i el 98%.
  • Qualitat de la carn. A més, no és pernil tot el que ho sembla: el que no és carn són afegits. En alguns productes hi ha massa col·lagen, la qual cosa que denota l’ús de parts del porc menys nobles, com els cartílags. Per tant, no creguis que només estàs menjant carn de porc.
  • Aigua afegida. S’afegeix al pernil a través de la salmorra. En funció de la categoria comercial, es permet una certa quantitat. La categoria extra és la que menys permet.
  • Alguns productes afegeixen a la llista d’ingredients hidrats de carboni, com els midons, la funció dels quals és substituir la carn i retenir aigua. Aquests només es permeten en companatges, la categoria comercial més baixa. També es contempla l’addició de sucres, un altre aspecte regulat per normativa.
  • Additius. Al pernil se li afegeixen fosfats, la funció principal dels quals és augmentar la retenció d’aigua del producte, i a més no són els únics additius utilitzats en l’elaboració de pernils: conservants, antioxidants, agents de textura o potenciadors de sabor són presents de manera habitual.
Pernil dolç | OCU

Comparació de 25 pernils dolços de categoria extra

Un complet estudi de mercat ha permès a l’OCU conèixer quins són els productes i les marques més consumides. Han seleccionat 25 marques de pernils dolços de categoria extra, la de més qualitat, i s’han portat a analitzar a un laboratori acreditat, per a conèixer la seva composició, perfil nutricional, les seves característiques… a més un panell de jutges experts ha realitzat una degustació.

Quins són els millors pernils dolços de categoria extra?

Segons l’OCU, entre els 25 pernils analitzats, n’hi ha dos que destaquen per la seva bona relació qualitat/preu. Es tracta de Finas lonchas de Nuestra Alacena, de Dia, en pack de dos (7,22 euros/kg) i Finas lochas de La Tabla, de Aldi, també en pack de dues (6,20 euros/kg). Tots dos productes contenen un 85% de carn i comparteixen una bona valoració en degustació i higiene.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa