Vadegust
Els peixos més saludables, segons un estudi publicat a la revista ‘Nature’

En general, menjar peix és una opció molt saludable. Però no tots els peixos ho són en la mateixa mesura. Un nou estudi de l’Institut de Recerca de Suècia afirma que aquest aliment pot ser útil per a satisfer les necessitats nutricionals amb un baix impacte climàtic. No obstant això, els autors del treball assenyalen que alguns productes marins són més sans i sostenibles que d’altres, tal i com recull ‘La Vanguardia’.

Els investigadors van avaluar 41 espècies diferents i el primer que van observar va ser que la mitjana de nutrients de peixos i mariscos era superior al de les carns com el porc, el cap de bestiar o el pollastre, mentre que l’emissió de gasos efecte d’hivernacle (GEI) era inferior en el cas dels productes marins.

A més, l’estudi publicat a la revista Nature apunta que els salmònids capturats en la naturalesa (salmó rosat i vermell), les espècies pelàgiques petites (verat, anxova i areng) i els bivalves de cultiu tenen les emissions de GEI més baixes per índex de densitat de nutrients. És a dir, que són les més saludables per a nosaltres i el planeta.

Salmó de Noruega | Pixabay
Salmó de Noruega | Pixabay

“Però no són les espècies més consumides”, assenyala l’estudi, ja que la captura de salmònids silvestres és relativament baixa i funcionalment restringida per existències limitades. En relació als pelàgics, apunten que en gran part dels desembarcaments de moltes pesqueres es destina actualment a altres usos, com a inputs per a l’aqüicultura i aliments per al bestiar.

Els productes marins de l’estudi amb una puntuació més baixa de densitat de nutrients van ser els peixos blancs, a més dels crustacis, però això no ha de ser una invitació perquè reduïm el seu consum. Encara que els nous patrons dietètics publicats per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) també recomanen prioritzar el consum de peix blau pel seu contingut en grasses cardiosaludables, els experts aconsellen afegir diferents espècies a la dieta, també peix blanc, per a treure profit de totes les seves propietats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa