En els darrers temps, la nostra manera d’alimentar-nos ha canviat molt, i cada cop més busquem opcions més saludables per al nostre dia a dia. El pa, un aliment bàsic i estimat, també ha seguit aquesta tendència, i ara els experts aconsellen tornar a una manera de fer pa més tradicional: la massa mare. Aquest tipus de pa, que recupera tècniques antigues, està guanyant adeptes i es perfila com el millor substitut al pa integral convencional.
Per què la massa mare és millor que el pa integral?
El pa integral ha estat considerat durant molt de temps una opció més saludable que el pa blanc. Això és cert, però només si està elaborat amb farina 100% integral, un detall que sovint passa desapercebut. Molts pans integrals del mercat només contenen una part de farina integral i la resta és refinada, cosa que redueix els seus beneficis nutricionals. En canvi, el pa fet amb massa mare aporta un valor diferencial que va més enllà de la fibra, tal i com publica OK Diario.
Els experts assenyalen que la massa mare, a més d’afavorir la digestió, millora la conservació del pa i li confereix un sabor i una textura molt més complexos. Això es deu a l’activitat dels llevats i bacteris presents de manera natural en la massa, que no només fermenten sinó que també generen àcids orgànics i altres compostos beneficiosos per a la salut.

Com es prepara la massa mare?
Fer pa amb massa mare requereix temps i paciència, però el resultat val la pena. El procés consisteix a aprofitar una part de la massa d’una fornada anterior com a base per a la següent. Aquest ferment natural es coneix amb noms diversos: massa mare, preferment, llevat natural… i és la clau d’un pa més digestiu, amb més aroma i amb una millor conservació.
Per a fer massa mare a casa, cal mesclar farina, aigua i una petita quantitat de llevat, deixant reposar la barreja durant diverses hores perquè els microorganismes puguin actuar. Per exemple, per a 100 grams de farina, es recomana afegir 1,5 grams de llevat si es deixa reposar 3-4 hores, 0,5 grams per a 8 hores, o 0,1 grams per a 12 hores. Si es vol conservar més temps, es pot guardar la massa a la nevera, on es manté en bones condicions fins a quatre dies.
Per què la massa mare és tan especial?
La clau de la massa mare rau en la seva fermentació natural. Les masses mare contenen llevats i bacteris làctics (BAL) que milloren la vida útil del pa, la seva textura, el sabor i l’aroma. A més, aquest procés ajuda a descompondre el gluten, cosa que facilita la digestió, i incrementa l’absorció de nutrients. Els àcids orgànics i altres compostos que es generen durant la fermentació també contribueixen a un pa més saludable i saborós.
En definitiva, si vols fer un pas més cap a una alimentació més saludable i natural, el pa de massa mare és l’opció recomanada pels experts. Recuperar aquesta manera ancestral de fer pa no només millora la nostra dieta, sinó que també ens connecta amb una tradició que val la pena mantenir viva.