El pa s’està convertint pràcticament en un aliment de luxe. I per què diem això? Doncs perquè en aquests moments el pa es troba en el seu màxim històric de preu. Segons publica l’ARA, l’oficina d’estadística de la Comissió Europea, l’Eurostat, aquest agost el pa costava a la Unió Europea un 18% més que un any enrere, mentre que el 2021 el seu preu només va augmentar en un 3% respecte al mateix mes de l’any anterior. A més, enguany s’ha apujat gairebé el doble que la inflació registrada el juliol passat a la UE (9,8%) i l’agost passat a l’eurozona (9,1%).

Aquesta situació afecta especialment els països més pròxims o limítrofs amb Rússia i Ucraïna. Hongria és el que amb diferència pateix més l’augment del preu del pa: ha pujat, només en un any, un 65%. Després, a molta distància, hi ha Lituània, Estònia, Eslovàquia, Croàcia, Polònia i Letònia, que han registrat un increment de poc més del 30%. Per sota de la mitjana europea hi ha estats com Espanya (15,2%), Portugal (15%), Bèlgica (13,7%), els Països Baixos (9,6%) o França (8,2%).

Un pa de pagès | Pxhere
Un pa de pagès | Pxhere

La guerra, un dels principals motius de l’augment del preu del pa

Un dels principals motius de l’augment del preu del pa és la guerra d’Ucraïna, per la crisi energètica que se n’ha derivat i perquè tant Rússia com Ucraïna –coneguda com el graner d’Europa– són fonamentals en la producció de blat, civada, blat de moro i gira-sol a escala mundial i, també, europea. Així, el conflicte va alterar de sobte el mercat alimentari i va dificultar les exportacions de gra. A més, a Ucraïna, per exemple, alguns agricultors han hagut de deixar de treballar la terra i entre el 20% i el 30% dels camps no s’han pogut llaurar des de l’inici de la guerra.

De fet, amb les dades facilitades per l’Eurostat es veu clarament com, malgrat el context inflacionista previ, va ser poc després de l’inici de la invasió russa quan el pa a la Unió Europea es va disparar de manera més substancial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa