A Catalunya cada dia més persones s’animen a practicar l’oleoturisme, una manera de submergir-se en la cultura catalana a través d’un element primordial de la dieta mediterrània. Denominacions d’Origen existents, les diferents varietats que hi creixen i les activitats d’oleoturisme proposades per molins i productors és una manera excel·lent de conèixer el cor del país, la seva gent, el vincle que els uneix amb la terra i, alhora, de gaudir amb una cuina sublim que et transporta a l’alba dels temps.
Som un país d’oli. Tant, que les carreteres que el serpentegen semblen fetes amb setrill. Les oliveres s’estenen pel relleu trencat de les comarques com si fossin una única borrassa. Escortades per boscos, vinyes i partides d’ametllers, les oliveres s’aixequen amb gestos esvelts com antigues escultures. Les seves arrels s’enfonsen en la història del Mediterrani i el seu conreu endolceix el paisatge d’una terra assedegada amb aljubs, bancals, marges de pedra seca i cabanes de volta de canó.
El seu fruit és l’origen de la nostra cuina més honesta, fent de l’oli el principal atractiu d’una gastronomia que emana d’una terra de tradicions seculars, franca i austera. És Catalunya. Ve de gust.
Les oliveres, part del paisatge català
Les oliveres formen part des de fa mil·lennis del paisatge català i han impregnat intensament la cultura d’aquestes terres. Existeixen cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva a tot Catalunya, cadascuna amb un oli que té una aroma i un cos ben diferenciats. Aquesta diversitat ve donada pel clima, el tipus de sòl o les varietats d’olives utilitzades. En tenim diverses d’autòctones, com l’argudell de l’Empordà o la morruda del Baix Ebre.
A més de les DOP, a Catalunya també hi ha zones de producció d’oli on s’està recuperant el cultiu de l’olivera i posant en valor les varietats autòctones. Entre aquestes zones destaquen el Bages, el Baix Llobregat i la Noguera.
Repartits per tot el territori hi ha prop d’un centenar de productors, molts dels quals t’obren les portes de les seves instal·lacions perquè coneguis els secrets de l’or líquid. Organitzen activitats de tot tipus perquè aprenguis a olorar, degustar i diferenciar cada matís de l’oli.

Les tècniques de producció han evolucionat amb el pas dels anys, però a Catalunya és possible enfilar el túnel del temps i viatjar al passat per descobrir com es produïa l’oli des de temps immemorial. Existeixen més de 40 molins d’oli visitables que et descobriran les tècniques més primàries per elaborar-lo. I si vols saber com era el paisatge de l’olivera segles enrere, a Ulldecona hi trobaràs una joia: la major concentració d’oliveres mil·lenàries del món.
Sabies que l’oli és un excel·lent producte hidratant i exfoliant per a la pell? Les bondats d’aquest producte van més enllà de la gastronomia, i des de fa anys s’està aplicant com un ingredient més en tractaments de bellesa en diversos ‘spas’ catalans. L’oli t’ajudarà a estar bé per fora i per dins.
Oleoturisme a Catalunya
Practicar l’oleoturisme a Catalunya assegura molt més que oci i diversió. Aprendre a tastar l’oli, conèixer-ne les varietats, on creixen i què les diferencia, practicar els seu diferents usos culinaris, aprendre receptes tradicionals i, alhora, combinar-ho amb passejades pels entorns boscans, contemplar els estels al mig del tros, recórrer en bicicleta el paisatge sinuós que els emmarca, admirar arbres amb més de mil anys de vida i tastar-ne el seu oli, descobrir la importància de l’olivera i el seu simbolisme en el món clàssic, entrar en castells medievals rodejats d’oliveres, dormir en una cabana de volta enmig del no-res i esmorzar entre oliveres, relaxar-se amb una sessió d’spa i oleoteràpia o tastar l’oli en totes les seves formes, deixant-se sorprendre per l’expressivitat de l’oli en cru i la voluptuositat que ofereix en plats d’alta cuina, descobrir la mà dels joves cuiners i, sobretot, gaudir d’una terra i d’una gent orgullosa de la vida construïda al voltant de l’oli i l’olivera.
T’animes a viure l’experiència de l’oli? En aquest enllaç trobaràs més informació.