Vadegust
Òdena reivindica la seva tradició culinària amb les Jornades Gastronòmiques de la Vinyala

Agafant el relleu a la Fira de la Vinyala, aquest mes d’octubre se celebren a Òdena les primeres Jornades Gastronòmiques de la Vinyala, amb l’objectiu de posar en relleu la importància de la tradició culinària d’Òdena d’aquesta menja exquisida molt lligada al territori de vinyes i camps de conreu que conformen el seu paisatge.

Hi participaran sis restaurants del municipi, el Restaurant Samuntà, el Bar Jordi, Il Nuovo Caffé, el Restaurant Carpi, el Restaurant Scorpia i el Bar Fènix, proposant diferents receptes. Es podran tastar, per exemple, cargols a la llauna amb romesco i allioli, cassola de vinyales picantones, cargols al pebre negre, cargols a la gormanda o cargols en suc a l’estil de l’àvia amb cansalada, costella, botifarra blanca i botifarra negra, entre d’altres receptes que faran les delícies dels amants de la bona taula i la tradició.

Entre els restaurants participants hi ha el guanyador de la millor tapa, escollida pel jurat, de l’edició 9.1 de la Fira de la Vinyala, el Bar Fènix.

Cargols a la cassola

Què fa única la vinyala?

El vinyal, també conegut com cargol de les vinyes Otala punctata, ha pres la denominació peculiar i pròpia de Vinyala a l’entorn d’Òdena. En altres zones de Catalunya també és conegut com el cargol cristià i, fins i tot, com el cargol jueu.

La seva closca és gruixuda i sòlida, amb un diàmetre de fins a 4 cm, més deprimida i d’espiral més baixa. És de color marró amb petites taques difuses més clares i la propietat organolèptica que més el defineix és la seva textura melosa, que el dota de grans qualitats per a ser cuinat en cassola, enfront d’altres espècies potser més conegudes com els bovers.

Enfortint la identitat del territori

A partir de la bona acollida de les edicions precedents de la Fira de la Vinyala i de l’experiència que suposaran aquestes jornades gastronòmiques, amb la participació de diferents restaurants durant diverses setmanes, la voluntat de l’Ajuntament és crear properament a l’Anoia una Ruta Gastronòmica de la Vinyala.

Actualment ja s’està començant a dibuixar aquest projecte, que té la voluntat d’anar més enllà d’Òdena i implicar de forma permanent restaurants de la Conca d’Òdena i d’altres localitats de la comarca. Una iniciativa que, mitjançant el llenguatge universal de la bona gastronomia i fent ús d’un producte únic i exclusiu del territori com són les vinyales, contribueixi a reforçar l’oferta turística d’Òdena i la comarca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa