Vadegust
Ni calories ni proteïnes: la diferència entre els ous marrons i blancs

No hi ha gairebé cap casa sense ous a la nevera, un aliment versàtil que es pot transformar en una infinitat de plats. Des d’un senzill ou ferrat amb pa fins a una elaborada salsa carbonara, els ous són indispensables en la cuina. Per si sols o com a ingredient principal, ens aporten proteïnes i altres nutrients essencials, convertint-los en una elecció habitual per a sopars ràpides o receptes creatives.

A més, encara que les opcions veganes van guanyant terreny, l’ou segueix sent un element clau en l’alimentació de molts. Des d’una truita de patates fins a pastissos i creps, els ous ens permeten preparar plats nutritius en un tres i no res. Però, entre ous marrons i blancs, quina és la veritable diferència? Descobrim què determina el color i si aquest té alguna influència en les seves propietats.

Ni calories ni proteïnes: la importància de l’alimentació de la gallina

Durant la nostra vida, probablement hem tastat diversos tipus d’ous, des dels clàssics de gallina fins als d’ànec o guatlla. No obstant, entre els més comuns, hi ha la distinció entre ous blancs i marrons, que pot generar dubtes sobre quins són millors.

Tot i la creença popular, ni les calories ni les proteïnes depenen del color de la closca. Com explica el blog Cobardes y gallinas, i recull OK Diario, “la pigmentació de la closca no té cap influència en la qualitat de la clara o el rovell”. La diferència, doncs, no es troba en el valor nutricional, sinó en altres factors com l’alimentació de la gallina ponedora. Així, la coloració del rovell pot variar segons la presència de certs nutrients en la dieta de l’animal, però això no està relacionat amb el color de l’ou.

Diversos ous | Pixabay
Diversos ous | Pixabay

D’altra banda, l’Institut d’Estudis de l’Ou ens recorda que la raça de la gallina sí que té un impacte en el color de la closca, però no en la qualitat del producte. Els ous blancs i marrons tenen les mateixes propietats nutricionals i són igual de recomanables per a la nostra dieta habitual.

La raó econòmica darrere del preu dels ous marrons

Si alguna vegada t’has preguntat per què els ous marrons solen ser més cars que els blancs, la resposta és senzilla: la mida de la gallina. Les gallines que ponen ous marrons acostumen a ser més grans i, per tant, necessiten més aliment, fet que incrementa els costos de producció i, en conseqüència, el preu que paga el consumidor.

A Espanya, es consumeixen de mitjana 168 ous per persona a l’any, sense que el color de la closca tingui gaire importància. Els ous, siguin blancs o marrons, formen part d’un ampli repertori culinari, des d’esmorzars saludables fins a sopars ràpides i saboroses.

Ara ja sabem que la diferència de color es deu únicament a la raça de la gallina i no afecta el sabor ni les propietats nutricionals. Així, tant si optem per ous blancs com per marrons, podem gaudir d’aquest aliment bàsic amb la mateixa qualitat. Amb un bon pa de pagès i un raig d’oli d’oliva, un simple ou es pot convertir en una autència menja, ideal per a aquells moments en què volem una opció ràpida i deliciosa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa