Badalona ha estat la ciutat protagonista de la vuitena edició del concurs que reconeix el Millor Pa de Sant Jordi de Catalunya. Andrés Jarque i Alberto Piedra Martínez, del Forn Bertran (carrer de Mar, 5), s’han endut el primer premi d’aquesta edició, celebrada com ja és habitual en el marc de les festes de Sant Jordi.
Un concurs que reivindica la cultura del pa
El certamen, organitzat anualment, té com a objectiu posar en valor el paper del pa dins la cultura catalana i promoure l’excel·lència entre forners i pastissers de tot el territori. El Pa de Sant Jordi, elaborat tradicionalment amb formatge, sobrassada i nous, és un símbol gastronòmic que representa la senyera catalana amb les seves franges característiques.
Enguany, 35 professionals s’han presentat al concurs, aportant elaboracions que han combinat qualitat, tècnica i arrels locals. També hi han participat 18 estudiants de diferents escoles d’hoteleria, fleca i pastisseria de Catalunya.
Podi professional i premi jove promesa
El segon lloc ha estat per a Pau Carranza, de la Pastisseria Larrosa de Flix, mentre que el tercer ha anat a parar a Enric Faixat, de la Pastisseria Faixat de Barcelona. En la categoria d’alumnes, el guanyador ha estat Lluc Alqueza, estudiant de l’Institut Dertosa.
Aquest premi per a joves talents reforça la voluntat del concurs de fomentar la formació i la creativitat de les noves generacions de flequers i pastissers.

Un jurat que valora molt més que el sabor
Els pans han estat valorats per tres jurats especialitzats: dos per a la categoria professional i un per a les escoles. S’han tingut en compte criteris com l’aspecte exterior, la forma, el dibuix de les barres simulant la senyera, la qualitat dels ingredients, el sabor i la textura final, molt influenciada pel tractament de la fermentació i el tipus de massa.
El premi principal inclou el trofeu Josep Llopart i un reconeixement simbòlic molt especial: la possibilitat de presentar el seu Pa de Sant Jordi al president de la Generalitat durant l’ofrena tradicional que se celebra el 23 d’abril al Palau de la Generalitat.
Un premi amb gust de país
Amb aquesta victòria, el Forn Bertran de Badalona se situa com un referent de la fleca artesana catalana. El seu pa guanyador, a més de destacar per la tècnica i el sabor, representa l’orgull d’una tradició que es manté viva gràcies a l’esforç de forners com Jarque i Piedra.
Una mostra més que, quan tradició i qualitat es troben, el resultat és un pa que parla directament al cor i al paladar.

