Vadegust
Més comandes però més petites i el quilo de gamba a 240 euros: el Nadal als mercats

Més comandes, però més petites perquè la pandèmia farà que aquest sigui un Nadal d’àpats amb poca gent a casa i més repartits. El que no canvia, però, són els preus. I com passa cada any, el marisc i el peix són els productes que més s’enfilen. Al mercat de la plaça del Lleó de Girona, aquest dijous al matí el quilo de gambes pot arribar a pujar fins als 240 euros i el lluç, el rap o el llenguado es mouen entre els 29 i 38 euros. Les peixateries són les que noten més les vendes d’última hora, perquè amb la carn i la fruita, la gent ha comprat de manera més espaiada. “Malgrat tot, estem relativament contents”, explica el president de l’associació de comerciants, Manel Rodríguez.

Des de primera hora, ja hi ha cua a l’exterior del Mercat del Lleó de Girona. Les restriccions d’aforament fan que no se’n pugui superar el 30%, i per això els qui volen comprar hi entren de manera esgraonada. A dins, però, el tràfec és constant. A poques hores per a la nit de Nadal, les peixateries són algunes de les parades que van més enfeinades.

“Hi ha molta demanda de marisc i de peix de forn”, explica l’Anna, propietària de Peixos Pol. I és que, tot i la pandèmia, allò que no canvia són els preus. “Tenia 9 quilos de gamba grossa a 240 euros, i els he venut tots: em pensava que no podria ser”, admet.

Només cal fer una volta per les peixateries del mercat del Lleó per veure que, com ja és habitual per aquestes dates, els preus s’enfilen. Avui, per exemple, la gamba petita va a 120 euros el quilo; l’escamarlà es mou entre els 69 i els 190 euros, depenent de la mida, i els peixos per enfornar (com el lluç o el rap) oscil·len entre els 29 i els 38 euros.

Amb la carn, la pujada de preus és més atenuada. Però també hi és en aquelles peces que se solen consumir per Nadal. Per exemple, a la carnisseria Jocarns, la llata de vedella i l’espatlla de xai es venen a 17 euros i mig el quilo, i el filet, a 32 euros i mig. I amb la fruita, passa una mica el mateix. Qui vulgui posar cireres a taula les pagarà a 21 euros el quilo.

Una carnisseria del mercat del Lleó de Girona | ACN

Comandes més petites

La pandèmia i les restriccions, però, sí que han tingut una conseqüència clara. Hi ha més comandes, però la quantitat de menjar que s’encarrega és més petita (perquè no hi haurà grans àpats a les llars). “Falta l’alegria de cada any, perquè com que la gent no es pot ajuntar no fa grans compres per a tota la família”, explica el president de l’Associació de Comerciants del Mercat del Lleó, Manel Rodríguez.

Rodríguez, però, sí que admet que les vendes no seran iguals a les d’anys anteriors. Perquè la pandèmia ha portat menys gent al mercat. “A més, com que les famílies no es poden ajuntar, també hi ha comandes d’altres anys que se’ns han anul·lat”, precisa una peixatera, la Juani, de Peixos Maria i Isabel.

Tot i això, però, el president dels comerciants diu que estan “relativament contents” de com està anant la campanya, tenint en compte que aquest és un Nadal atípic. “Sí que veiem que la gent s’ha programat més a l’hora de venir, i la venda ha estat més repartida al llarg d’aquests dies previs”, explica el president.

Cireres a 24 euros el quilo en una parada del mercat del Lleó de Girona | ACN

Tres dies seguits

I a l’altra banda de les parades, hi ha aquells qui avui omplen el carro de la compra. Aquí, les opinions són diferents entre uns i altres. Per una banda, aquells i aquelles que compraven per a tota la família (i aquest any no ho fan). I per l’altra, els qui marxaven a fer els àpats a fora i aquest any es quedaran a casa. I com que venen tres dies seguits de festa, compren més.

“Compro una mica més de l’habitual, perquè passarem molts més dies a casa; de fet, passa una mica el mateix que amb el confinament, que gastàvem més amb menjar que amb altra cosa”, diu Jaume Massana. “Serem quatre a casa i menjarem igual que altres anys”, explica un altre comprador, Pep Rafà. “Altres anys sempre sortíem i anàvem a dinar a fora, però ara compro més perquè ens quedarem a casa”, hi afegeix una tercera gironina, Mercè Negre.

I l’anècdota. Com que aquest any les famílies no s’ajuntaran, sempre hi haurà qui haurà de cuinar aquell plat de festes per primera vegada. “Abans les àvies cuinaven per a tothom, però aquest any la gent s’ha d’espavilar més individualment; i aquí a la parada, hem assessorat molt més sobre com cuinar els peixos”, diu l’Anna, la propietària de Peixos Pol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa