Vadegust
Mercabarna posa en marxa el primer mercat majorista d’aliments ecològics de l’Estat

Mercabarna ha posat en marxa aquest dilluns el primer mercat majorista d’aliments ecològics de l’Estat i també el primer d’Europa pel que fa a concentració d’empreses hortofructícoles. Aquest mercat, que ha suposat una inversió de 5 milions d’euros, ha nascut per donar resposta a la creixent demanda de consum a Catalunya d’aquests productes. El Biomarket neix amb 5 objectius clau, segons ha explicat Mercabarna en un comunicat. El primer, propar aquests productes a les persones de Catalunya que desitgen consumir aliments ecològics a través dels seus centres de compra habituals, el comerç detallista i la restauració (HORECA).

En segon lloc, donar resposta a la creixent aposta actual del sector majorista i de l’agricultura de proximitat per aquest tipus d’aliments, construint un mercat que en concentrar l’oferta d’aquests productes els donarà una major visibilita. Alhora, agrupar les empreses majoristes que comercialitzen aquests aliments en un mateix recinte per promoure la competència entre elles i, per tant, la varietat d’oferta i la millor relació qualitat-preu per als ciutadans.

En quart lloc, facilitar als petits i mitjans productors locals ecològics la comercialització dels seus productes en bones condicions, per a la seva viabilitat econòmica. I, finalment, oferir unes instal·lacions específiques per a aliments biològics i agrupar l’oferta d’aquests productes en un recinte que facilitarà els controls higiènic sanitaris, els d’etiquetatge de certificació de producte ecològic i els de traçabilitat.

Les empreses del Biomarket

El nou mercat té una superfície total de 8.900 m2, que inclou l’àrea de càrrega i descàrrega; 5.180 m2 de superfície edificada i 2.568 m2 de superfície comercial. El Biomarket dona cabuda a 21 punts de venda: 16 per a empreses majoristes, 2 per a cooperatives agrícoles i 3 per a empreses majoristes de multi-producte. També disposa d’una zona per a 9 productors de proximitat.

Les empreses majoristes de fruites i hortalisses són: Aresca Fruit (3 parades), Badosa Fruits, Bio Extraterrestre, Frutas y Verduras Antonio (3 parades), Hermanos Fernández López (3 parades), Prats Fruits, Torres Hnos y Sucs., Ronda Fruits Bio. Les empreses majoristes de multi-producte són: Green Growing Organic i Sinerggia Macanuda. I com a cooperativa agrària hi ha Hortec.

L’interior del Biomarket de Mercabarna | Cedida

Petits productors de proximitat

El Biomarket disposa d’un espai de 131m2 destinats a la venda directa dels petits agricultors de proximitat. Aquests poden ocupar cada dia l’espai que necessitin, en funció de la collita que tinguin en cada època i moment de l’any.

Està previst que a finals del primer trimestre del 2021, el Biomarket inclogui també un altre espai (de quasi 190m2) destinat a la venda de producte de proximitat (principalment fruites i hortalisses, però també multi-producte), que estarà obert a tots els agricultors de Catalunya.

La comercialització

Mercabarna té una previsió de captació inicial de negoci del nou mercat majorista ecològic del 20% (23.662 tones/any) del total de fruita i hortalissa ecològica comercialitzada a Catalunya. La penetració en el mercat arribarà previsiblement al 50% (78.100 tones/any) a partir de 2031.

Horaris i productes que s’hi venen

El Biomarket té el mateix horari de venda que el Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, de dilluns a divendres, de 9 a 17h. Al nou mercat es ven sobretot fruites i hortalisses, però també hi ha empreses que comercialitzen multi producte ecològic: llegums, cereals, fruits secs, pasta, arròs, ous, làctics i derivats, conserves, oli, vinagre, begudes (sucs, vins, caves, orxata…), etc.

La certificadora oficial d’ecològics al Biomarket

El CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica), la funció del qual és auditar i certificar les empreses que comercialitzen productes agroalimentaris ecològics a Catalunya, disposarà d’un espai, oferint així la seva garantia de qualitat.

Construcció sostenible i eficiència energètica

L’edifici s’ha dissenyat per reduir al màxim el consum energètic, utilitzant fonts d’energies renovables i elements passius de climatització: Plaques fotovoltaiques; materials eco eficients, no perjudicials per a la capa d’ozó; ventilació i llum natural per minimitzar el consum energètic; estructura de suport de la coberta de fusta procedent de boscos gestionats de manera sostenible; il·luminació artificial de baix consum i sistemes de refrigeració de càmeres eficients.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa