agraph -->

Mercabarna ha posat en marxa el Foodback, el seu nou centre d’aprofitament alimentari situat a les instal·lacions del polígon alimentari. El Foodback és un projecte pioner de bio economia circular que té com a objectiu incrementar l’aprofitament de fruites i hortalisses no comercialitzables, però que són aptes per al consum humà. El projecte, que és possible gràcies a la col·laboració i implicació 10 entitats i de les gairebé 600 empreses ubicades a Mercabarna, pretén multiplicar per 2 l’aprofitament alimentari a Mercabarna en 5 anys, passant de les 1.500 tones de productes recuperats actualment a les 3.000.

El Foodback és l’equipament clau en el nou sistema de gestió de matèria orgànica de Mercabarna, on es fa el triatge de fruites i hortalisses excedentàries aportades per les empreses majoristes del gran mercat per donar-los una segona vida. Després d’aquest cribatge, el producte aprofitable per al consum humà es distribueix a entitats socials de tot Catalunya perquè arribi a les persones que més ho necessiten. Paral·lelament a la distribució directa de les fruites i hortalisses, des del Foodback s’engegaran iniciatives de transformació dels aliments per aprofitar al màxim els excedents, com per exemple l’elaboració d’àpats per a menjadors socials.

Aquest centre d’aprofitament alimentari respon a un dels objectius estratègics del gran mercat, la lluita contra el malbaratament Alimentari. Mercabarna treballa per l’aprofitament alimentari des de fa 20 anys, des que al 2002 va cedir un magatzem al Banc dels Aliments de Barcelona dins del seu recinte, perquè els majoristes poguessin lliurar els aliments excedentaris. En els últims anys, després d’un procés de  triatge, en aquest magatzem, ja es recuperaven unes 1.500 tones que es repartien entre persones vulnerables, a través d’entitats socials.

Ara amb el Foodback es pretén ampliar l’aprofitament alimentari i distribuir els aliments sobrants entre moltes més persones vulnerables.

La col·laboració entre 10 entitats i 600 empreses el fan possible

El Foodback està gestionat per Mercabarna juntament amb actors de l’Economia Social com la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona i Formació i Treball Empresa d’Inserció SLU, i compta amb la col·laboració  d’Assocome (Associació d’Empreses de Mercabarna), Càritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja de Catalunya, el programa Alimenta impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i la Fundació “la Caixa”.

Per una banda, Formació i Treball és la responsable d’implementar la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat que fan el triatge de les fruites i hortalisses aportades pels empresaris de Mercabarna, separant les que són aptes per al consum humà i les que aniran per a matèria orgànica.

Per l’altra, la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona és qui actua de coordinador general de la instal·lació i també qui organitza la distribució dels aliments triats entre totes les entitats socials. 

Interior del Foodback

Sens dubte, és un projecte pioner, exemple de la suma d’esforços i aliances públics i privats (ODS 17), que contribueix amb l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles. 

Claus per multiplicar per 2 l’aprofitament alimentari

S’estima que el malbaratament alimentari és la segona font d’emissions del sistema alimentari i, per tant, és la causa d’un terç de les emissions provocades per la nostra alimentació. Per tant, qualsevol estratègia per fer front al canvi climàtic des del sistema alimentari ha d’incloure mesures per reduir el malbaratament. 

El Foodback ocupa un magatzem de nova construcció de 900 m2 situat al costat del Punt Verd de Mercabarna, fet que facilita la gestió dels residus als empresaris majoristes del Mercat.

Els factors fonamentals que faran multiplicar per 2 l’aprofitament alimentari són els següents:

  • La recepció centralitzada de productes destinats tant al Foodback com al Punt Verd de Mercabarna, perquè permet que personal de Mercabarna format per aquesta tasca decideixi quins aliments poden ser aprofitables per al consum humà i, per tant, han d’anar al Foodback, i quins directament al Punt Verd, per ser revaloritzats com a compostatge.
  • La professionalització del personal del Foodback permet poder assolir la recepció dels quilograms anuals d’aliments previstos i distribuir-ne, en 5 anys, unes 3.000 tones en estat òptim, després del procés de triatge efectuat.
  • A més del Banc dels Aliments, la participació de Càritas, Creu Roja i el programa Alimenta impulsat per l’Ajuntament de Barcelona permeten fer arribar els aliments aprofitats a moltes més persones vulnerables.
  • La suma d’esforços entre sector públic, privat i entitats socials permet portar a terme el projecte i finançar-lo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa