Vadegust
Els majoristes de Mercabarna preveuen un bon Nadal tot i la pujada de preus

Els majoristes de Mercabarna preveuen recuperar aquest Nadal el volum de vendes d’abans de la pandèmia i distribuir més de 108.000 tones de producte fresc, entre un 10% i un 15% més que l’any passat. La moderació de la inflació des del mes d’octubre farà que els preus, tot i créixer, es mantinguin “moderats”. Així, de mitjana, el peix i el marisc s’encariran un 13% respecte l’any passat i la fruita un 10%, amb increments ens productes típics com el raïm o la pinya. Per reduir el preu de la cistella de la compra, els majoristes recomanen optar pel producte de proximitat i anar al mercat “sense una idea preconcebuda”. En el cas del peix i el marisc, recorden que el producte congelat i d’aqüicultura és de gran qualitat i més barat.

Durant la tradicional roda de premsa que cada any ofereixen els majoristes de Mercabarna quan s’acosta Nadal, Jaume Flores, vicepresident de l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna (Assocome), ha destacat que, un cop deixada enrere la pandèmia i les restriccions associades, les empreses del mercat central afronten les festes nadalenques amb “molt optimisme”.

Flores ha explicat que després d’un any “complicat” per l’increment de preus i per una climatologia que “no ha ajudat”, encaren el Nadal amb “molt producte i de molta qualitat”. Pel que fa als preus, ha celebrat que la inflació s’hagi moderat des del mes d’octubre, el que permetrà oferir producte de temporada a preus “moderats”.

Per comprar bon producte i a bon preu aquest Nadal, el vicepresident d’Assocome ha insistit en la idea d’anar al mercat “amb la ment oberta” i deixar-se assessorar pels professionals. Aquí, ha explicat que anar a comprar amb un producte en concret al cap pot fer que en paguem un preu molt elevat si no està en el seu moment òptim.

També ha recomanat optar pel producte fresc, aprofitar bé els aliments i comprar amb antelació, perquè molts productes es poden congelar i embassar al buit sense que perdin les seves propietats.

Més marisc

El president del Gremi del Peix, Àngel Máñez, ha explicat que tenen previst comercialitzar unes 6.800 tones de producte aquest desembre. Entre el 80% i el 85% serà producte fresc i la resta peix i marisc congelat i també elaborats frescos de peix.

El fet que la restauració pugui obrir aquestes festes sense cap restricció els fa preveure una recuperació de les vendes de marisc fresc, principalment les peces més grans.

Pel que fa als preus, tot i que de mitjana s’encariran un 13%, Máñez ha explicat que s’han moderat en les darreres setmanes perquè hi han hagut molt bones captures. Els que més s’encariran seran el llenguado, el llobarro salvatge, el salmó, la cloïssa de cultiu o els musclos. Per contra, el calamar, la orada salvatge o el bacallà fresc, seran més barats que l’any passat.

La fruita s’encarirà un 10% aquest Nadal de mitjana | ACN

Fruita i hortalissa

Els majoristes de fruites i hortalisses preveuen incrementar les vendes entre un 5% i un 10% respecte l’any passat i distribuir unes 100.000 tones de producte. Pere Prats ha destacat que tot i els efectes del canvi climàtic, que s’han fet molt evidents enguany, hi haurà molt producte i de qualitat.

Els preus s’incrementaran de mitjana un 10%. Productes típics d’aquestes dates com la pinya o el raïm d’Alebo s’encariran i d’altres com els cítrics, per contra, seran més econòmics que el passat Nadal.

Carn i aviram

El sector carni de Mercabarna preveu distribuir un 15% més de producte que l’any passat, passant dels 950.000 quilos del 2021 als 1,1 milions. 

Pel que fa a l’aviram, els majoristes preveuen distribuir unes 18.000 peces, entre un 5% i un 10% més que l’any passat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa