El certamen internacional NYIOOC World Olive Oil Competition ha premiat amb dues medalles d’or les varietats Argudell 100% i Arbequina 100% d’Olirium. La firma de l’Empordà, propietat de l’empresa El Gran Teix, elabora olis premium d’oliva verge extra de les varietats Argudell -autòctona de la zona- i Arbequina en una finca d’agricultura regenerativa ecològica.

Aquest concurs d’oli d’oliva està considerat com un dels més grans i prestigiosos del món per la seva neutralitat respecte dels grans països productors, Espanya, Itàlia i Grècia. La llista anual de guanyadors dels premis es considera la guia autoritzada dels millors olis d’oliva verge extra de l’any. El jurat, format per un equip dels millors professionals del tast procedents de 13 països, va analitzar durant cinc dies els 1.000 olis de tot el món que s’hi van presentar.

Aquests guardons se sumen als obtinguts recentment a la Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition, on es van presentar 500 olis de tot el món. El certamen, que enguany celebra el seu vintè aniversari, és un dels més importants als Estats Units i cinquè arreu del món.

La marca Olirium va ser creada el 2008, però els seus orígens es remunten fins l’any 2001, quan es van plantar les primeres oliveres. A dia d’avui la xifra arriba als 3.500 arbres propis i altres tants arrendats. Compta amb una finca de 15 hectàrees d’oliveres a Fontanilles (Baix Empordà), a 35 metres per sobre del nivell del mar, i té presència comercial als millors establiments d’Espanya i ha iniciat l’exportació al Regne Unit i a Austràlia. Olirium té una producció anual d’unes 20.000 ampolles d’oli. El seu prestigi està avalat per la seva qualitat i l’excel·lència dels seus olis, i pel respecte per la terra que conreen. El resultat és un producte exclusiu per a la restauració, l’hostaleria i les botigues gourmet que valoren la qualitat.

El nom Olirium prové de la unió de les paraules oli i delirium (en llatí), que mostra a la perfecció la passió i l’entusiasme per l’oli que senten els seus creadors. Passió que comença al camp i es reflecteix en el seu compromís amb la terra com a agricultors responsables. Una il·lusió feta realitat.

A la finca de l’Empordà, on conviuen arbres centenaris amb arbres joves, es produeix oli de màxima qualitat mitjançant processos d’agricultura regenerativa i ecològica. No s’utilitzen herbicides, ni pesticides químics o sintètics. Es revitalitza el sòl amb cobertes vegetals específiques, per millorar l’ecosistema augmentant així la matèria orgànica i capturant el carboni al sòl. La seva petita però ferma contribució a reduir els problemes generats pel canvi climàtic.

Després de la collita, que té lloc entre octubre i novembre, l’oli s’elabora al Molí de Mas Auró d’Esponellà (Pla de l’Estany, Girona), un dels molins més premiats i més moderns d’Espanya. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa