Vadegust
Les embarcacions de Balfegó salparan dissabte per iniciar la campanya de pesca de tonyina roja

Les tripulacions de la campanya de pesca de tonyina roja del grup Balfegó de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) embarcaran aquest dissabte, un cop rebin els resultats de les PCR que finança l’empresa. La flota serà enguany de 29 embarcacions i preveu iniciar les captures el 26 de maig, al Mediterrani occidental. Tenen fins a l’1 de juliol per pescar una quota adjudicada de 2.410 tones. Balfegó ha fet “una important inversió” per digitalitzar i automatitzar tota la flota (formada per 8 embarcacions d’encerclament -5 de les quals de França-, 16 remolcadors i 5 vaixells auxiliars). Es podran comunicar via satèl·lit i s’han informatitzat els quaderns de registre per “agilitzar i optimitzar” el còmput de captures i la custòdia de la documentació.

La d’enguany és la tercera campanya amb el Pla de gestió establert per la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l’Atlàntic (ICCAT- sigles en anglès). Salparan des del port de l’Ametlla de Mar 3 embarcacions, dos dels quals són de companyia tonyinaire (La Frau i Tio Gel). Aquests tres vaixells aportaran un 70% de la quota assignada per a la pesca conjunta. També s’han sumat a la flota cinc embarcacions de nacionalitat francesa, que aporten el 30% restant. Els donen suport setze remolcadors i cinc embarcacions auxiliars.

La nova tecnològica de telecomunicacions via satèl·lit que s’ha incorporat enguany a la flota se suma al sistema implantat als vaixells del Grup Balfegó l’any passat, que permet “una estimació ajustada” del nombre d’exemplars i el pes mitjà dels bancs de peixos, abans de pescar-los. S’evita així la captura de bancs de tonyines excessivament voluminosos que poden provocar complicacions operatives.

Aquesta campanya també es posa en marxa un protocol experimental per vetllar per la seguretat dels mariners durant les tasques de pesca, i millorar el benestar dels exemplars perquè incrementin les ràtios de qualitat del producte. Al final de la campanya, Balfegó analitzarà els resultats del protocol intern per valorar aplicar-lo en les pròximes campanyes.

Tres mariners preparant un dels vaixells de la flota tonyinaire de l’Ametlla de Mar, abans de sortir de port per començar la campanya de pesca de la tonyina roja | ACN

Mesures davant la covid-19

Balfegó també ha renovat les mesures i sistemes de seguretat de la covid-19. Tots els tripulants de la flota d’encerclament que participaran en la campanya es faran un PCR aquest divendres, abans d’embarca

Balfegó preveu generar en aquesta campanya més de 200 llocs de treball directes. Si el temps acompanya, l’empresa confia capturar la quota en poques jornades de pesca i tornar al port de l’Ametlla de Mar abans que finalitzi el període de pesca autoritzat, com ha succeït els últims anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa