Segur que han provat l’allioli en mil i una ocasions. Potser, però, no és el mateix cas amb una variant menys coneguda, però perfecte per a aquesta temporada: l’allioli de codony. Aquesta versió conté, valgui la redundància, el fruit del codonyer; un producte que coneixem sovint pel codonyat, una de les seves receptes més dolces i populars.
El codony és un producte que no sol menjar-se en fresc per la seva duresa, astringència i pel seu sabor àcid. Normalment s’utilitza cuit en dues receptes ben diferents: el codonyat i l’allioli de codony. Tradicionalment, quan al novembre es començaven a collir els codonys, els pagesos feien codonyat. Les que restaven, s’usaven per fer aquesta variant de l’allioli comú, més dolça i lleugerament picant. A més, es conserva millor que la tradicional gràcies als sucres naturals del codony.
L’allioli de codony és una recepta típica de muntanya del Pallars, tot i que també es fa en algunes regions de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Que hagi arribat a aquestes terres és gràcies a la capacitat del codonyer de resistir les baixes temperatures. Es fa servir com a acompanyant de tota mena de plats, siguin carns, peixos o arrossos. Fins i tot, es pot degustar untat en una llesca de pa.
És un producte molt nutritiu pels ingredients que porta: l’all, l’oli d’oliva i el codony. L’all cru, a banda de donar sabor, té propietats antibiòtiques i antivíriques, cosa que el fa indicat per tractar problemes digestius. També té efectes anticoagulants i ajuda a reduir els nivells de colesterol, entre d’altres. Per la seva banda, l’oli d’oliva, és ric en àcids grassos monoinsaturats i antioxidants amb propietats cardiosaludables. Per últim, el codony és una fruita baixa en sucres i força rica en vitamines i minerals, com vitamina C, provitamina A (que es transforma en vitamina A en l’organisme) i potassi. Tot i això, la major part d’aquestes vitamines i minerals es perden amb la cocció. No obstant això, aquest fruit té un alt contingut en fibra soluble i tanins, que li confereixen una propietat astringent molt destacada i ajuden a millorar els estómacs delicats i la gastritis.
Ara que saben tots els beneficis i propietats de l’allioli de codony, només fa falta preparar-lo! Segons el Corpus de la Cuina Catalana, la recepta típica té els següents ingredients:
- 1 gra d’all
- 1 codony
- 15 cl d’oli d’oliva
- Sal
Un cop tenim els ingredients, el primer pas és bullir els codonys. Un cop bullits, es treu tota la carn i es descarten la pell i les llavors. Seguidament, es pica en un morter l’all amb una mica de sal. S’afegeix el codony trinxat i es remena amb la mà del morter mentre, poc a poc, s’afegeix l’oli d’oliva. I llestos! Ara només cal gaudir d’aquest deliciós allioli.