Vadegust
La pedregada deixa danys importants en fruita de pinyol al Baix Segrià

La pedregada d’aquest dimarts al vespre ha deixat danys importants en fruita de pinyol a la comarca del Segrià ja que s’ha produït quan encara queda molta fruita per recollir. Els municipis més afectats són Torres de Segre i Alcarràs, amb danys de fins al 100% en algunes finques, però també han patit els efectes altres localitats com ara Aitona, Soses, Sarroca de Lleida, Sudanell i Gimenells i el Pla de la Font, entre altres. La pedregada també tindrà repercussions negatives en la contractació ja que farà falta menys mà d’obra de la prevista. Els pagesos reclamen a Agroseguro que agilitzi els peritatges per poder valorar què fan amb la fruita que queda als arbres. A més de fruita dolça, la pedregada també ha malmès cereal i panís.

La pedregada que va caure aquest dimarts cap a les vuit del vespre ha afectat la zona mitja i baixa de la comarca del Segrià en municipis com ara Alcarràs, Torres de Segre, Soses, Aitona, Gimenells i el Pla de la Font, Alcanó i Sarroca de Lleida. Segons les primeres estimacions del Departament d’Agricultura, ha afectat unes 9.418 hectàrees de cultius agraris, 5.982 de les quals corresponen a fruita dolça, majoritàriament a préssecs i nectarines, però també ha provocat afectacions en 3.436 hectàrees de cereal, tant d’estiu com d’hivern.

La tempesta va ser molt virulenta i va deixar caure calamarsa de forma intensa en algunes zones, amb pedres de mida variable, però que en alguns casos van arribar als 3 centímetres de diàmetre, fent caure fruits i fulles al terra i malmetent, en alguns casos branques, un fet que també repercutirà en la collita de l’any vinent. Els danys han estat elevats, de l’ordre del 40 al 80% en general i del 80 al 100% en les zones amb més intensitat de pedra, com és el cas d’explotacions dels municipis de Torres de Segre i d’Alcarràs, segons ha informat la conselleria.

El cultiu que s’ha vist més afectat és la fruita dolça, sobretot préssecs i nectarines, ja que la pedregada va afectar la principal zona productora de fruita de pinyol del país. Agricultura estima en 5.190 les hectàrees de fruita de pinyol afectades. Tot i això, també s’han vist afectades 792 hectàrees de fruita de llavor, 2.210 hectàrees de cereal d’hivern i unes 1.226 hectàrees de cereal d’estiu.

La pedregada s’ha produït un cop ja iniciada la campanya de recol·lecció de préssecs i nectarines, però tot just amb un 10 o un 20 % de fruita recol·lectada, en un any en què ja es preveia un descens considerable de producció pels efectes climàtics de la primavera.

L’important afectació d’aquesta tempesta afectarà greument l’economia de la zona així com la de les empreses agroalimentàries que en depenen ja que la caiguda de la producció fa preveure enguany un repunt dels preus en fruita de pinyol, segons ha assenyalat Osvald Esteve, pagès de Torres de Segre i membre de la sectorial de fruita dolça de JARC. A la vegada, ha indicat que també tindrà repercussions en la contractació ja que serà necessària menys mà d’obra de la prevista inicialment per recollir la fruita que ha quedat als arbres.

Els afectats reclamen a Agroseguro que agilitzi els peritatges a les explotacions afectades

El representant de JARC i cap de la sectorial de fruita dolça de COAG ha reclamat a Agroseguro que agilitzi els peritatges a les finques afectades per la pedregada, especialment en fruita de pinyol, per tal que els pagesos puguin valorar que fan amb la fruita que queda als arbres. En el mateix sentit, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) també ha instat Agroseguro a iniciar al més aviat possible els peritatges dels danys. L’entitat adverteix de la “greu” afectació que la pedregada suposarà a les cooperatives de fruita de pinyol pel fet que veuran minvada l’entrada de producte.

La pedregada d’aquest dimarts és la segona important que es produeix enguany a les comarques lleidatanes, després de la que va tenir lloc el 3 de juny i que va afectar unes 13.400 hectàrees de conreus de les comarques de l’Urgell, Segrià, Garrigues, Segarra i Pla d’Urgell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa