Les garlandes són unes galetes que es pengen a les palmes i als palmons que es beneeixen el Diumenge de Rams. Com molts altres productes de la pastisseria catalana, aquesta tradició també està lligada a la religió. Però la tradició continua viva a la Catalunya Central i són moltes les persones que en compren, sobretot avis pels nens. A Manresa hi ha un dels pocs obradors artesanals que encara fa garlandes de Pasqua. Es tracta del Cigne, una pastisseria amb tres generacions d’història.

En fan de formes diverses: de religioses –com l’escala, el peix, o la creu- i d’altres d’adaptades als nous temps i amb figures humanes o d’animals com elefants o papallones. A molts llocs les garlandes s’han deixat de fer i la tradició s’ha anat perdent, però segons explica David Pérez, del Cigne, a Manresa continua ben viva.

En David Pérez, de la pastisseria el Cigne de Manresa, prepara les garlandes a l’obrador | ACN

Fetes a base d’ou, mantega i farina, les garlandes també es coneixen amb altres noms com currotacos, ninos, papus o figuretes, les venen per unitats i en paquets de 10 garlandes i ja fa dies que omplen els aparadors de la botiga. Les galetes es coneixen amb diferents noms segons el lloc: garlandes, a Manresa; currotacos, a Barcelona, Gelida i Vilanova i la Geltrú; ninots, a Caldes de Montbui i Cervera; ninos, a Palafrugell, o papus, a Prats de Lluçanès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa