La campanya de collita d’oliva de Mallorca es preveu un 80% inferior que l’anterior

La producció d’enguany ha patit la presència de plagues i les conseqüències de les inoportunes tempestes del mes d’agost

Els olivicultors de la Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca comencen aquests dies la collita en una campanya que es preveu sigui fins a un 80% inferior a la producció registrada l’any passat, en la que es van recol·lectar 35.716 quilos d’oliva mallorquina de taula.

Aquest any ha estat molt complicat pels pagesos, ja que, a més de la tradicional presència de la mosca de l’olivera, prèviament han patit l’acció del corc de capoll (Prays olellus), un insecte que actua sobre la flor de l’olivera provocant la seva caiguda, i els efectes sobre les olives del calabruix succeït durant la tempesta del passat 29 d’agost, de nefastes conseqüències per a molts olivicultors que han perdut l’esplet d’oliva de taula del tot.

La collita tradicional, a la Serra de Tramuntana, no permet la mecanització | DOP OLIVA DE MALLORCA

Aquestes primeres setmanes, les feines se centren en la recol·lecció dels fruits per elaborar l’oliva verda sencera, a continuació serà el torn de la destinada a trencar, però la campanya d’Oliva de Mallorca no es tancarà fins ben entrat 2021 amb la collita de l’oliva negra que es preveu serà mínima.

Tot i aquestes previsions de collita reduïda, ens diuen des de la DO,  l’abastiment d’Oliva de Mallorca als establiments està garantit.

Fruit de la necessitat de preservar i frenar l’abandonament de l’olivar tradicional de Mallorca, la Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca empara més de 77.000 oliveres antigues – moltes de les quals unes quantes vegades centenàries- de la varietat mallorquina, principalment localitzades a la Serra de Tramuntana. Olivars de muntanya d’extrema bellesa però que obliga a multiplicar l’esforç de la norantena de productors que treballen de forma quasi artesanal per oferir al consumidor oliva de taula de la varietat autòctona mallorquina amb totes les garanties, tant de qualitat com de procedència.

Nou comentari