La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha celebrat l’anunci del ministre d’Agricultura espanyol, Luis Planas, per modificar la Llei de la cadena alimentària. Lamenta, però, que hagi arribat “tardíssim” i recorda que “si només fem els deures nosaltres, no aconseguirem res”. El pla d’arracades, diu, el necessiten els productors de tot l’Estat.

Jordà espera que amb la modificació de la Llei es posin “línies vermelles” per evitar que els agricultors cobrin pels seus productes menys del que els costa produir-los. Representants de totes les administracions han participat en la manifestació en defensa del món rural d’aquest divendres a Lleida i han fet una crida a treballar conjuntament per salvar la pagesia, el territori i el país.

Jordà ha assistit aquest divendres a la manifestació unitària del món rural a Lleida per donar suport a una reivindicació “de fa molts anys”. Recorda que la crisi del sector és estructural i que en el cas de la fruita dolça el Departament va fer un pla el 2007 que es va complir però alerta que la col·laboració de l’Estat, de la Unió Europea i també del consumidor és “imprescindible” per ajudar a l’organització del sector. “Es tracta de salvar a aquells que produeixen els nostres aliments perquè salvant als pagesos, salvem el territori i el país. Ho necessitem a crits”, ha dit.

Pel que fa a l’anunci del govern espanyol de modificar la Llei de la cadena alimentària, Jordà ha dit que és “benvinguda” tot i que arriba “tardíssim” i espera que sigui “molt diligent”. Ha recordat que aquest dijous van demanar al Congrés que s’aprovés un pla d’arrancades. “A Catalunya ja ho vam assumir al 100% però cal que ho assumeixi el govern espanyol, no només a Catalunya sinó a tot l’Estat”, ha demanat. Jordà també reclama la implicació d’Europa i que per exemple la fruita entri dins la Política Agrària Comunitària (PAC). “Hem de ser valents i exigents i que tothom faci els deures perquè és un problema de país”, ha conclòs.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha dit que l’ens està al costat dels pagesos perquè la reivindicació és “justa” i perquè l’agricultura “és la base del territori”. Així, també ha demanat més promoció econòmica, no només amb la fruita, sinó amb tots els àmbits agroalimentaris.

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha explicat que han sortit al carrer per unir-se a la reclamació del món rural, perquè un país just vol dir també tenir uns preus justos pel sector per garantir l’equilibri territorial i combatre el despoblament rural. Assegura que seguiran “batallant” perquè els pressupostos de l’Estat protegeixin l’agricultura i que cal tractar aquesta problemàtica en una comissió bilateral i en les taules de negociació. Pel que fa als pressupostos, Vilalta, ha explicat que encara no han pactat res perquè esperen a conèixer la voluntat i el compromís del govern espanyol amb el conflicte polític a Catalunya. “Sense solucionar el conflicte polític serà complicat abordar altres qüestions”, ha reblat.

Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha dit que tot i que Lleida és la capital agroalimentària de Catalunya, avui és la capital de la “indignació” però també de l’esperança i de la lluita del sector agrari català. El subdelegat del govern espanyol, José Crespín, ha destacat que el territori viu aquest divendres una de les manifestacions més importants dels darrers anys que fan encara més gran “el crit d’auxili del territori”. Ha refermat el compromís del govern espanyol en la recerca d’una solució, ha destacat l’impuls a la taula de diàleg i la proposta de modificació de la llei de la cadena alimentària i ha fet una crida a la restas d’administracions per trobar una solució conjunta al problema.

El portaveu del PDECat i president de la Comissió d’Agricultura del Parlament, Marc Solsona, ha destacat que la manifestació d’aquest divendres no és només un acte del sector agrari sinó que la seva rellevància transcendeix a tota la societat perquè és un tema de país. Solsona ha lamentat que mentre que Catalunya té la competència en temes agraris, el govern espanyol mostra “incompetència” i va fent “pedaços” mentre el problema d’arrel no se soluciona. “Hem d’anar plegats per una solució de país”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa