Vadegust
Internet aguanta les vendes d'oli de la DOP Siurana i la DOP Les Garrigues
agraph -->

El comerç per internet està sent la taula de salvació de les dues principals denominacions d’origen protegides d’oli del país, la DOP Siurana i la DOP Les Garrigues. Tots dos segells reconeixen que les vendes per altres canals han caigut, però que l’increment de les compres online els està permetent passar la crisi del coronavirus amb solvència. En el cas de la DOP Siurana, els han caigut els clients del sector de l’hostaleria, restauració i càtering; mentre que a la DOP Garrigues han baixat les vendes en botigues. El fet que els productors puguin seguir treballant pel fet de ser del sector primari els permet ser optimistes de cara la propera collita, a la tardor.

El president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, explica que el fet que els establiments turístics hagin hagut de tancar i que s’hagin suspès els esdeveniments els ha fet perdre vendes. En canvi, “una mica sí que ha crescut la venda per internet”, reconeix. Pel president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau, l’impacte d’aquest canal és una mica més significatiu: “Ens salvem amb això”, assegura.

Les vendes les fan directament les cooperatives, que tenen la pàgina web habilitada “i la missatgeria per portar l’oli, funciona”, comenta Galceran. També detalla que hi ha cooperatives que, a través de les agrobotigues, poden fer venda directa als clients. “En alguns pobles és l’única botiga que hi ha”, assenyala el president de la DOP Siurana.

La distribució als establiments especialitzats i a altres punts de venda, també funciona. Entre aquests, hi ha els supermercats, on va haver-hi un repunt en els primers dies de confinament. “La primera setmana, sobretot, la gent va acaparar una mica més de producte. Ara ja s’ha estabilitzat”, indica Galceran. A la denominació lleidatana, en canvi, lamenten que “la venda a botigues ha baixat bastant perquè la gent no surt de casa”. Tot i això, Dalmau ho considera “normal”, tenint en compte la situació social que hi ha.

Oli d’oliva verge extra del raig a la Cooperativa de Maials | ACN

Exportacions a menys ritme

El president de la DOP Les Garrigues també valora que les exportacions han baixat de ritme. Dalmau esmenta les d’Itàlia, que “funcionen al ralentí”, però que no s’han aturat, i celebra que no hagin caigut els preus. En el cas de la DOP Siurana ja havien començat a patir els efectes de la política d’aranzels imposada pels Estats Units des de l’octubre passat. Galceran creu que és possible que alguna empresa hagi perdut clients nord-americans, però troba que encara és aviat per fer un balanç acurat.

Tot plegat fa ser moderadament optimistes els productors, que poden seguir treballant malgrat l’estat d’alarma, en formar part del sector primari. “Treballem amb normalitat, la natura no para”, raona Galceran. Això sí, a les cooperatives i empreses els empleats de les oficines fan teletreball. “La producció i envasat continua, però fent-se amb totes les precaucions”, matisa. Per Dalmau, “si amb tot el que està passant faltessin els aliments, seria una catàstrofe”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa