Vadegust
La guerra esclata a la restauració russa i ucraïnesa de Catalunya

Les derivades d’una guerra en un món hiper-connectat són inabastables. La guerra a Ucraïna ha sacsejat la quotidianitat dels ciutadans europeus que, acostumats a que la guerra els toqui de més lluny, han vist de cop com un conflicte bèl·lic es planta, literalment, a les portes de casa seva.

Probablement per la consciència que atorga la proximitat d’aquesta guerra, la reacció dels ciutadans dels països propers han estat immediata. El rebuig a la invasió russa ha provocat manifestacions en contra de l’acció del govern de Vladimir Putin i crides al boicot dels productes russos.

El posicionament del poble té conseqüències sobre el mateix poble, i és per això que la hostaleria ucraïnesa i russa de Catalunya -amb negocis que han viscut des fa anys a la ciutat convivint amb qualsevol altre negoci d’hostaleria-, de cop, ha sentit com la guerra llunyana afecta als seus negocis i canvia el seu dia a dia.

El restaurant Ekaterina | Cedida

Tots els focus posats en els restaurants eslaus

Una de les conseqüències més immediates i òbvies per a la restauració eslava de Barcelona ha estat l’atracció d’atenció. L’únic establiment de menjar ucraïnès a Catalunya, Comida Ucraniana, que prepara menjar per emportar a Sant Feliu de Llobregat, i els dos únics restaurants de gastronomia russa, Ekaterina i Souvenir, estan aquests dies sota un focus poc habitual.

Des del Comida Ucraniana, Karina, la seva propietària, explica a Vadegust que el conflicte els ha portat a gent nova que s’interessa de cop pel país i per la seva gastronomia. Tot i que les vendes es mantenen igual, paraules com ‘varenikes’ -una empanadilla de patata-, el ‘borsch’ -la sopa de remolatxa bandera del país- o els ‘holubtsi’ -fulles de col farcides- comencen a ser conegudes entre els veïns de Sant Feliu.

De la mateixa manera, Oksana, propietària del restaurant rus Ekaterina -situat a l’Eixample de Barcelona-, explica que des del començament del conflicte, i després d’uns dies amb menys reserves, al restaurant han començat a apropar-se persones que volen saber com és la gastronomia russa que, tot i representar al país més gran del món, és una gran desconeguda a Catalunya.

Tensions i caiguda de reserves

Però, evidentment, la guerra russo-ucraïnesa afecta a aquests restaurants d’altres maneres. Si bé des de Comida Ucraniana asseguren que les persones que s’hi han apropat han mostrat sempre bona disposició i curiositat amable, des de Souvenir i Ekaterina expliquen que sí que han patit alguns comentaris negatius a xarxes o trucades amenaçadores com a conseqüència de l’esclat del conflicte.

Genya, del restaurant Ekaterina, afirma que entén “el rebuig que poden sentir algunes persones cap al poble rus a partir del que està passant”, i des del restaurant Souvenir constaten que “és complicat, ja que, a més de la tristesa que podem sentir per la guerra, patim per les persones que ho passen malament allà”.

L’entrada del restaurant Souvenir, amb la carta | Cedida

Tots dos restaurants lamenten que, sobre tot a l’inici del conflicte, les reserves i l’ocupació van baixar al voltant d’un 30% i que encara es manté aquesta davallada, però en el cas del Ekaterina comença a revertir-se mitjançant, precisament, persones que s’apropen encuriosides a la gastronomia russa.

Per això la Genya fa esforços per demostrar el seu suport al poble ucraïnès. A les pissarres que té al carrer hi ha escrites proclames contra Vladimir Putin, i el restaurant oferirà ara un ‘borsch’ solidari, bona part del preu servirà per ajudar al país envaït.

La vergonya d’un país

Andrei, l’ucraïnés-lituà que regenta el supermercat Mist de productes eslaus al Poble Sec de Barcelona, explica a aquest diari que a la seva botiga les persones russes entren amb tres actituds ben diferents: alguns callats i avergonyits, d’altres que demanen perdó per l’actuació del seu país i, finalment uns tercers, “molt pocs”, que no mostren penediment.

Genya, de l’Ekaterina, explica que ella també ha notat aquesta vergonya en ella o d’altres clients. Des del Souvenir, on preparen una cuina que representa diversos països de l’antiga Unió Soviètica, expliquen que “senten molt de dolor pel que està passant, perquè aquesta guerra no la fem nosaltres amb les nostres mans, ni els nostres pares. No ens podem avergonyir de ser del país que som, però sentim molta tristesa”. “El nostre menjar no està relacionat amb el govern rus”, volen ressaltar, “som un país molt gran amb una gastronomia molt interessant. No podem tancar perquè hem de mantenir a la nostra família, pel que estem lluitant per seguir oferint un menjar que faci que la gent torni i s’apropi a la nostra cultura”.

El supermercat Mist | Cedida

Pujada de preus o desabastiment

L’última conseqüència colateral de la guerra és el desabastiment de productes o la pujada de preus. Mentre el país ja nota la pujada del preu de la gasolina o de l’oli de gira-sol, era d’esperar que els productes autòctons d’Ucraïna també patissin les conseqüències.

Des del supermercat Mist expliquen que productes com l’alforfó i la civada, habituals a la dieta ucraïnesa, han doblat el preu, i que d’altres pujen a raó d’entre el 4 i el 6% setmanal. Andrei, el propietari, assegura que “de moment no falten productes, però crec que en breu en començaran a faltar, sobretot de les zones centre i sud d’Ucraïna”.

Per la seva banda, curiosament, des de Comida Ucraniana expliquen que, de moment, no tenen problemes per l’abastiment, ja que “tot el nostre menjar és casolà, i els productes autòctons que utilitzem els compren a botigues d’aquí que encara no han patit desabastiment”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa