Vadegust
Greenpeace publica un calendari de fruites i verdures de temporada

Amb l’objectiu d’oferir més eines a la ciutadania per a poder reduir el consum de carn i altres aliments d’origen animal i tenir una alimentació més sana i sostenible Greenpeace ha llançat el seu Calendari de fruites i verdures de temporada.

Cada vegada hi ha una major oferta de fruites i verdures de tota mena durant tot l’any. A causa d’una desconnexió amb els ritmes de la natura, el model agroalimentari actual i l’agressiva estratègia de l’agroindústria dificulten distingir quins són els productes propis de cada època. Hi ha dues formes fonamentals de garantir aquesta oferta desmesurada: producció “sota plàstic” en hivernacles climatitzats o la importació des d’altres països, a vegades situats a milers de quilòmetres.

Aquests dos mètodes de producció tenen un important impacte ambiental, ja que comporten una major emissió de gasos d’efecte d’hivernacle i estan associats a un ús massiu de combustibles fòssils. Per exemple, en plena crisi climàtica i energètica, on el gas assumeix un protagonisme molt gran, veiem com la producció en hivernacles climatitzats té una elevada dependència d’aquest combustible o com la importació d’aliments exigeix el transport de llarga distància, amb avions, vaixells o camions.

D’altra banda, consumir productes locals, de temporada i, de preferència, ecològics, ajuda també a reduir l’ús d’altres inputs com els fertilitzants, plaguicides i, molt en particular, de l’aigua. A més, les fruites i verdures locals poden arribar a comprar-se sense cap envàs, directament de l’agricultor o passant per molt pocs intermediaris.

Una fruiteria en una imatge d'arxiu | Pixabay
Una fruiteria en una imatge d’arxiu | Pixabay

En una situació de sequera com la que estem vivint, és també important recalcar que aquesta es veu agreujada per la sobreexplotació de recursos hídrics, moltes vegades per a produir aliments fora de temporada i altres, com els cultius exòtics que, malgrat que a causa del canvi climàtic troben condicions idònies en algunes parts d’Espanya, són altament demandants d’una aigua cada vegada més escassa.

“Els tomàquets són d’estiu i les taronges d’hivern. Trobar-los en les baldes dels supermercats durant tot l’any no és natural, no ha de ser normalitzat i obeeix a una estratègia de l’agroindústria perquè consumim sense límits”, ha declarat Luís Ferreirim, responsable d’agricultura i ramaderia de Greenpeace España. “Som amos de l’impacte del nostre consum i, amb el calendari, volem ajudar les persones a triar millor: que els productes siguin més sostenibles, més saludables, saborosos i econòmics, que permetin un desenvolupament rural sostenible i que ajudin a reconnectar amb el ritme de la natura a través de l’alimentació”, afegeix Ferreirim.

Consumir productes locals i de temporada no té només beneficis per al medi ambient, sinó també per a la nostra salut, ja que així podem aprofitar tots els beneficis nutricionals dels aliments. I per al món rural, perquè fomenta la producció local i garanteix una veritable sobirania alimentaria. Un altre avantatge és que redueix el desaprofitament alimentari, ja que els productes estan en el seu òptim estat, són més saborosos, en escurçar les distàncies de transport es redueix la possibilitat que s’espatllin. Generalment, els productes locals i de temporada són també més econòmics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa