Vadegust
Les fleques de l’Estat faran una aturada energètica el 28 d’octubre

Les fleques de l’Estat obriran el pròxim 28 d’octubre, però a partir de les 12 del migdia aturaran la seva activitat i apagaran la llum almenys durant 15 minuts per denunciar l’encariment des del mes de febrer de les matèries primeres i, sobretot, de l’energia. L’acció, coordinada per la Confederació estatal de flequers, CEOPPAN, sota el lema ‘Sense llum no hi ha pa’, vol apel·lar les administracions perquè plantegin mesures per reduir el preu de l’energia.

Tot i intentar parlar amb les administracions, els forners se senten “abandonats” i diuen que, de moment, només han rebut “silenci”. Per això, la presidenta del Gremi de Forners de Lleida, Pilar Marqués, alerta que si la situació continua així hauran de tancar “perquè això és insuportable. No es poden aguantar de cap manera pujades del 300% del preu de la llum”.

I és que els números no surten. Des del febrer, l’energia s’ha encarit un 300% i les matèries primeres un 40%. En canvi, el preu del pa que el consumidor paga només ha pujat al voltant del 7% i des del gremi diuen que no poden incrementar-lo més.

Estand del Gremi de Forners de Lleida amb pa i altres productes artesanals a la plaça Sant Joan amb motiu del Dia Mundial del Pa | ACN

A tall d’exemple, una barra de quart de quilo que actualment costa 1,30 euros s’hauria de vendre a 3 euros perquè els forners poguessin cobrir els costos. “Si poso una barra de quart a tres euros qui entrarà? Qui té aquest poder adquisitiu? Jo no el tinc i la gent tampoc”, ha afirmat.

Marqués ha afegit que davant la crisi de preus, diversos associats han optat per avançar la jubilació i tancar els seus negocis.

El Gremi de Forners ha anunciat aquesta acció de protesta a la plaça Sant Joan de Lleida on han instal·lat un estand amb pa i altres productes artesanals i també han ofert degustacions amb motiu del Dia Mundial del Pa, que se celebra aquest diumenge 16 d’octubre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa