Vadegust
La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell recupera el format prepandèmia

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, que tindrà lloc del 14 al 16 d’octubre, se celebrarà en tota la seva plenitud i en un format molt similar al d’abans de la pandèmia. D’aquesta manera, el gruix de parades estaran repartides per diferents carrers de la capital alturgellenca, sumant entre totes un recorregut de més de tres quilòmetres. Pel que fa al certamen dedicat als Formatges Artesans del Pirineu, que enguany arriba a la 28a edició, repetirà la mateixa ubicació de l’any passat al camí Ral de Cerdanya, on s’instal·laran mig centenar de casetes de fusta. A diferència de l’edició passada, les parades estaran més juntes, un cop superats els requeriments de distància de seguretat propis de la situació sanitària derivada de la covid.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, ha destacat que, “després de gairebé tres dècades, la Fira de Formatges Artesans del Pirineu s’ha consolidat com un dels elements distintius” de la ciutat. Per la seva banda, la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font, ha explicat que s’ha apostat per mantenir la ubicació exterior, estrenada ara fa un any a causa de la pandèmia, “perquè va agradar molt tant als formatgers com al públic en general”. Enguany, a més, a l’esplanada del Palau d’Esports hi tindrà lloc la iniciativa Fira&Music, una programació musical que amenitzarà el certamen amb diferents actuacions organitzada per l’Escola Municipal de Música.

Un formatger tallant formatge a la seva parada i dos visitants de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell a punt per degustar-lo | ACN
Un formatger tallant formatge a la seva parada i dos visitants de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell a punt per degustar-lo | ACN

Com en cada edició, la fira acollirà una mostra de més de 150 formatges artesans elaborats al Pirineu català, aragonès, basc, navarrès i francès. Així, s’hi podran trobar tant de vaca, com de cabra i ovella, a més de tendres, madurats, tous i secs. Concretament, es comptarà amb la presència de 12 formatgeries de les comarques de l’Alt Urgell i Cerdanya, 21 de la resta del Pirineu català, 11 del País Basc i Navarra, 3 de franceses i 1 de l’Aragó. Pel que fa al formatge convidat d’enguany, serà Quesos Villaluenga de la Sierra de Gata (Cadis), que elabora formatges de llet de cabra ‘papoya’.

Pep Palau, premi Amic del Formatge

Mentre, el guardó Amic del Formatge es concedirà a Pep Palau, reconegut gastrònom i fins l’edició passada director del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu. Pel que fa a aquest certamen, es mantenen les setze categories i un jurat especialitzat format per una cinquantena d’experts, entre tècnics, restauradors, distribuïdors i periodistes, entre d’altres, els tasta i valora. Així, els formatges opten a medalles d’or, plata i bronze en cadascuna de les categories.

Una de les novetats d’enguany és la implicació de la Fira del Vi de Talarn al certamen, cosa que farà possible als visitants tastar diversos vins del Pirineu. D’aquesta manera, s’acabarà de materialitzar l’acord entre tots dos municipis per tenir una presència creuada a ambdós esdeveniments, que es va iniciar al juny a la localitat pallaresa. Pel que fa al cervesa, enguany hi serà present la Ctretze de la Pobla de Segur (Pallars Jussà).

Aula de Tast i Espai Km0

A l’Aula de Tast, espai consolidat de la Fira de Sant Ermengol, enguany s’hi portaran a terme deu sessions de degustació, amb tastos de xocolata i formatge; de vi i formatge, i dels formatges guanyadors de diversos certàmens especialitzats en formatges, entre d’altres. Pel que fa a l’Espai Km0, el carrer del Dr. Peiró acollirà nou elaboradors de productes ecològics i de proximitat: embotits, olis, melmelades, fruita i productes elaborats amb espígol, entre d’altres. Allà mateix també s’hi podrà trobar l’espai Aliments del Territori i tu, que organitzarà dotze tastos a cegues amb els productes dels estands presents a la fira.

D’altra banda, la venda ambulant de roba, calçat i complements acollirà un total de 185 parades, que s’ubicaran les carrers de l’eixample de la Seu d’Urgell. Mentre, la Fira d’Artesania del Pirineu en tindrà 65, repartides entre la plaça dels Oms i el carrer Portal de Cerdanya, amb més de 300 metres lineals d’artesania no alimentària. Pel que fa a la venda ambulant i artesanal d’alimentació, s’instal·laran enguany 46 parades que en primera instància s’ubicaran al carrer Major, i si les obres no ho permeten, alternativament als carrers de Sant Domènec i Bisbe Guitart.

L’Autofira i la Gastrofira se situaran a l’aparcament a l’aire lliure del Doctor Peiró, la primera amb la presència de set concessionaris de la Seu d’Urgell i la segona amb sis ‘foodtrucks’ de diversos tipus de menjar. També en el marc de la fira, se celebrarà l’11è Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català, on hi haurà una exposició dels millors exemplars amb la participació d’una trentena de cavalls en les categories de sobrany, terçó i semental, pel que fa a mascles, i sobrany, terçó i parella, en femelles. A més, la Fira de Sant Ermengol també acollirà la 5a Trobada de Corals de l’Alt Pirineu, organitzada per la Coral Signum de la Seu d’Urgell i un tastet i ballada de swing amb We Swing.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa