Segur que és una pregunta que t’has fet en diverses ocasions. Especialment en agafar un ou i veure que té taques a la pela. Però és segur menjar-se’ls? Els ous són un dels aliments més consumits a nivell mundial per la seva versatilitat a la cuina i el seu ampli ventall de beneficis per a la salut. A l’hora de consumir els ous és important fixar-se molt bé en la pela per a comprovar que no tingui taques ni protuberàncies de cap mena.

Cal no oblidar que els ous i les salses elaborades amb ells, com per exemple la maionesa, poden provocar intoxicacions alimentàries si es troben en mal estat. I segur que en alguna ocasió ens hem trobat amb ous que tenien taques de color marró fosc a la pela. És el que es coneix com a ‘ou clapejat’, i forma part de la seva fisiologia.

Però, per què es formen aquestes taques a la pela dels ous? L’explicació és molt senzilla. Quan l’ou passa per l’oviducte de la gallina, l’òrgan encarregat de processar el rovell i afegir la pela, gira. Quan l’ou gira massa poc a poc, apareixen les taques de color marró fosc. És una cosa completament normal, així que si ens trobem amb un ou amb aquestes taques, podem consumir-lo sense cap mena de problema, segons publica Ok Diario‘.

Ous | Pixabay
Ous | Pixabay

Senyals que indiquen que l’ou està dolent

Hi ha diversos senyals als quals hem de parar especial atenció per a saber si l’ou que cuinarem no es troba en bon estat. La forma més senzilla de saber si l’ou és apte per al seu consum és introduint-lo en un got gran d’aigua freda. Si l’ou s’enfonsa, està fresc. Si es manté en la superfície, és probable que estigui podrit.

Una altra tècnica molt útil és agitar l’ou amb cura al costat de l’oïda. Si està bo no se sent res perquè el rovell està perfectament fixat al centre de la clara. Si per contra se sent un ‘xuf xuf’, com si el rovell rebotés d’un costat a l’altre de la pela, és un mal senyal.

Si en trencar l’ou observem que el rovell té una cosa negra o està sòlida i enganxada a l’interior de la pela, està podrit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa