Vadegust
Es pot menjar la mantega si està caducada?

Segur que és una pregunta que t’has fet tot sovint, la de si la mantega es pot menjar encara que estigui caducada. Segons publica ‘Ok Diario‘, per les seves característiques químiques i físiques té una gran resistència a la contaminació bacteriana. Tenint això en compte, podem mantenir la mantega a temperatura ambient durant diversos dies sense que els bacteris proliferin en ella. Ara bé, és molt probable que el sabor es vegi afectat perquè els greixos s’oxiden.

A més de perquè el sabor es posa ranci i desagradable, hi ha una altra raó per la qual la mantega sempre cal guardar-la a la nevera. Absorbeix les olors fortes del seu voltant, així que ha d’estar en un recipient hermètic dins del frigorífic.

Les parts de la mantega exposades a l’aire i a la llum, acostumen tenir un to més groguenc. Aquestes zones s’han d’evitar no perquè vagin a causar un problema de salut, sinó perquè el seu sabor és ranci. En aquest cas, és tan senzill com retirar-les, perquè la resta de la mantega es pot menjar.

Un tros de mantega | Pixabay
Un tros de mantega | Pixabay

Mantega caducada: Es pot menjar?

El primer i més important és diferenciar entre la data de consum preferent i la data de caducitat. Segons explica la la Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), els aliments no s’han de consumir una vegada passada la data de caducitat, però sí que es poden ingerir, durant un determinat període de temps, quan passi la data de consum preferent si estan ben conservats.

La mantega és un derivat lacti amb un contingut gras del 80%. És precisament aquest greix el que actua com a conservant natural i fa que romangui per molt de temps en bon estat.

Per tant, la mantega no caduca una vegada arriba la data de consum preferent que apareix a l’envàs, encara que es pot fer malbé si la conservació no és l’adequada.

És difícil que es generi floridura en ella, encara que no impossible. La forma més fàcil de reconèixer que la mantega no està en bon estat és l’olor a ranci. A més, la textura sol ser líquida.

La mantega “caducada” es pot menjar un o dos mesos després de la data de consum preferent. Abans d’ingerir-la o utilitzar-la per a una recepta, cal observar l’olor, la textura i el color.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa