Als bacteris els agrada la caloreta i ho demostren multiplicant-se a major velocitat per sobre de 30 °C. Per aquesta raó, a l’estiu els aliments es deterioren ràpidament i augmenten les intoxicacions, com la produïda per Salmonel·la, una habitual en temporada estival, segon avisa l’OCU.

Salmonel·losi, una intoxicació freqüent

La salmonel·losi està produïda per bacteris del gènere Salmonel·la, la més habitual és Salmonel·la enteritidis. Aquests bacteris viuen en l’intestí de l’home i els animals, sovint sense donar símptomes, però en alguns casos sí que causen una intoxicació, la temuda salmonel·losi.

– Generalment la malaltia es produeix per consum d’aliments contaminats, sent els més habituals els productes a base d’ou cru, carns fresques, sobretot d’ocells, verdures regades amb aigües residuals, mariscos d’aigües contaminades i no depurats.
– També pot transmetre’s de persona a persona (per via fecal-oral).Unes pràctiques higièniques inadequades poden donar lloc a la transmissió del bacteri de la persona a l’aliment o de manera directa de persona a persona.
– Període d’incubació. Normalment els símptomes es manifesten entre 12 i 36 hores després d’haver ingerit l’aliment contaminat, encara que en alguns casos poden donar-se en 3 hores o trigar 5 dies.
– Símptomes: Dolor abdominal, diarrea, vòmits, febre, malestar general i mal de cap, que duren entre 2 i 7 dies. Nens i gent gran, sobretot si tenen altres malalties pot arribar a ser mortal, sobretot per la deshidratació o complicacions.

En condicions favorables, a temperatura ambient, els bacteris creixen ràpidament, proliferen i arriben a aconseguir la dosi efectiva, suficient per a produir la malaltia. Per aquesta raó, és important conservar l’aliment en refrigeració i a cuinar-lo adequadament abans de consumir-los.

Ous de gallina | Pixabay
Ous de gallina | Pixabay

És perillós menjar ou a l’estiu?

L’ou és un dels aliments més susceptibles de ser contaminat per Salmonel·la. I a l’estiu, el risc és encara més gran, perquè augmenten les situacions que afavoreixen el seu creixement: amanida russa amb maionesa elaborada amb ou cru, truites a la platja o càmping on romanen a temperatura diverses hores, per exemple.

Un decàleg d’ús segur de l’ou

Per a poder continuar gaudint d’aquest nutritiu aliment sense posar en risc la nostra salut, l’Institut de l’Ou ha publicat una llista amb 10 consells bàsics per a prevenir la salmonel·losi, perquè els ous sí que són per a l’estiu… però cal fer-los bé.

1. Compra ous amb la pela intacta i neta, de granges autoritzades (comprova el codi imprès en la pela).
2. Respecta la data de consum preferent impresa a l’envàs (no és obligatòria en la pela de l’ou).
3. Guarda els ous en el frigorífic i no els rentis abans de col·locar-los a la nevera. Pots rentar-los amb aigua just abans de consumir-los.
4. No trenquis l’ou a la vora del recipient on el vulguis batre, per a evitar que caiguin trossos de pela a l’interior.
5. No separis les clares de les gemmes amb la pròpia pela.
6. Qualla bé les truites i guarda-les refrigerades fins al seu consum, si no és immediat.
7. Prepara la maionesa amb la màxima higiene, i amb un rajolí de vinagre o llimona, i conserva-la en el frigorífic fins al seu consum.
8. No deixis mai els ous ni els aliments preparats amb ou a temperatura ambient.
9. Conserva sempre en el frigorífic pastissos, natilles, salses, etc. i consumeix-los en les 24 hores següents a la seva elaboració.
10. Evita la contaminació creuada: no posis en contacte aliments crus, o poc cuinats, amb aliments llestos per a menjar.

I els més important, recorda que com a manipuladors d’aliments (tots ho som en major o menor mesura) tenim part de responsabilitat en la seguretat dels aliments que consumim. La malalties alimentàries són evitables en la major part dels casos, però per a això tots els operadors de la cadena alimentària hem de seguir pràctiques d’higiene adequades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa