La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha expressat la seva preocupació per la caiguda de preus en el mercat de l’ametlla després que es donés a conèixer l’estimació de collita d’aquest fruit sec a Califòrnia. Alhora, avisa que l’enfonsament tindrà greu incidència sobre el cultiu de secà, el que ocupa la major part de la superfície a Catalunya.

La FCAC ha reclamat que, per fer front a aquesta situació i garantir la viabilitat de les explotacions de secà, el Ministeri d’Agricultura recuperi el manteniment de l’actual ajut associat, l’establiment d’ecoesquemes que afavoreixin determinats sistemes productius i la posada en marxa d’un pla de reconversió a les plantacions tradicionals de secà, com a única via per assegurar la seva viabilitat.

Roger Palau, responsable de fruita seca de la FCAC i també del conjunt de cooperatives de fruita seca espanyoles, destaca que “el cultiu de l’ametller ocupa una superfície productiva de més de 450.000 hectàrees a Espanya, de les quals un 86% estan cultivades en secà amb rendiments significativament menors als de regadiu. Això dificulta la seva pervivència en un context de màxima i creixent competitivitat, que deriva en ingressos escassos i baixa rendibilitat. Creiem que cal protegir l’ametller de secà tant pel paper mediambiental d’aquest cultiu com per l’impacte positiu a nivell econòmic i social en el desenvolupament rural de les regions productores”.

Segons les previsions d’Almond Board, les importacions d’ametlla americana a la Unió Europea augmentaran un 17,6% respecte a 2019 per la producció rècord a Califòrnia, que es preveu d’1.361.000 tones d’ametlla.

La situació del sector s’agreuja pel tancament de canal HORECA com a conseqüència de la COVID-19, la pràctica desaparició de les exportacions i la important caiguda de les cotitzacions de l’ametlla en els últims mesos en les diferents llotges nacionals (a la Llotja de Reus, l’ametlla es cotitzava al gener a 5,30 €/Kg gra enfront dels 3,40 €/kg de la segona setmana de juny).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa