Vadegust
És bona idea congelar la carn el mateix dia que caduca?

De ben segur que aquesta és una pregunta que t’has fet en diverses ocasions. I és del tot lògic ja que sovint ens passa que tenim carn a la nevera pensant que la menjarem abans que caduqui, però passen els dies i veiem que no ho fem. Llavors decidim que millor congelar-la, i així no la llencem a les escombraries, tot i que sigui justament el mateix dia que caduca.

És bona idea, doncs, congelar la carn precisament el dia que caduca? El tecnòleg d’aliments Miguel Ángel Lurueña assegura en declaracions a Rac1 que “el més ideal és no esperar a l’últim moment per congelar-la, sinó saber què tenim al rebost o la nevera, quan caduca i menjar-ho quan toca, sense haver de prendre decisions d’aquest l’estil”.

Tot i així, afegeix que “si el producte es congela de manera adequada el mateix dia que caducarà, no hi ha cap perill“. Les baixes temperatures eviten que els bacteris continuïn proliferant –els microorganismes es multipliquen només entre 4 i 65 °C–, així que no passa res si l’aliment sobrepassa la data de caducitat una vegada congelat. “És com si el temps s’aturés”, assegura.

Un plat amb un tros de carn crua | Pixabay
Un plat amb un tros de carn crua | Pixabay

Però què vol dir congelar l’aliment de la manera adequada? Que ha d’estar protegit dins d’un recipient o embolcall que impedeixi que el gel el deteriori o que entri en contacte amb productes ja emmagatzemats. En aquest sentit, podem embolicar la carn en paper film o guardar-la dins un tàper, i evitar deixar molt d’aire dins de l’envàs perquè no es congeli la capa superficial de l’aliment i es produeixin cremades per fred que l’assequin o esquerdin, segons recomana Lurueña.

Així, podem congelar la carn tant crua com cuinada, però el tecnòleg d’aliments prefereix la primera opció. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa