Vadegust
Els venedors de la Fira del Gall de Vilafranca, “greument preocupats”

Els criadors de Gall del Penedès asseguren estar “greument preocupats” davant la incertesa sobre quin serà el confinament perimetral del cap de setmana, quan Vilafranca acull la Fira del Gall. “Ens pot variar moltíssim l’activitat si es manté el pas al confinament comarcal o si al final ens quedem en el municipal”, ressalta a l’ACN el president de l’IGP Gall del Penedès, Enric Ferré. La previsió és vendre 300 peces escorxades i desplomades, ja que enguany s’ha reduït el format de la fira i s’ha suprimit la venda d’aus vives arran de la covid-19. En el conjunt de la campanya de Nadal, el sector ha constatat un canvi de paradigma respecte altres anys: han caigut les vendes a la restauració però s’han disparat els encàrrecs particulars.

“Aquest dijous els galls ja són a l’escorxador i ja hem fet una previsió de vendes durant la fira”, explica Ferré, que lamenta la manca de concreció del Govern sobre quina serà la limitació de mobilitat que finalment hi haurà els dies 20 i 21 de desembre. “En funció del confinament que hi hagi, pot ser que vagi molt bé o que punxem, malgrat ja hem ajustat molt el número de peces”, afegeix.

En un any convencional, Ferré explica que durant els dos dies de la Fira del Gall s’arribaven a vendre prop de 2.000 exemplars. D’aquests, n’hi havia prop de 400 que els compradors triaven vius i els recollien escorxats al cap de poques hores dins la mateixa fira. En paral·lel, n’hi havia un miler que es destinaven a la restauració, mentre que uns altres 400 es venien ja desplomats a punt per consumir.

Aquest 2020, però, el nou format de la Fira del Gall redueix les opcions de venda i durant el cap de setmana només està previst distribuir aviram que ja estarà a punt per cuinar. Això ha dut els criadors a preparar tan sols 300 peces per al conjunt dels dos dies. Amb tot, la pèrdua de les vendes ‘in situ’ durant la fira s’està compensant els dies previs.

Altres anys, sumant la Fira i el conjunt de la campanya de Nadal, els criadors podien vendre prop de 4.000 peces. Ara aquesta xifra és inassolible perquè fa cinc mesos ja es va reduir el número d’animals que van entrar a les granges, però l’IGP augura que l’any es tancarà amb bons resultats.

Per una banda, Ferré assegura que els cinc criadors de Gall del Penedès estaven inicialment “molt espantats”, ja que a la restauració es preveia una caiguda considerable d’encàrrecs. “Sense sopars d’empresa i amb restriccions als àpats nadalencs, sabíem que punxaríem en un sector que sempre són els primers a comprar”, explica.

Per contra, però, els productors han quedat gratament sorpresos per un augment dels encàrrecs directes, tant a les granges com a les carnisseries i pollastreries –aquest 2020 ha crescut el nombre de punts de distribució-. Ferré diu que hi ha hagut “un autèntic canvi de paradigma”, que atribueix a un augment general de l’interès per cuinar a casa. D’aquesta manera, les pèrdues en restauració han quedat compensades pel consum domèstic.

En el cas de la venda a través dels criadors, la Fira del Gall d’enguany ofereix la possibilitat de reservar les peces i recollir-les el cap de setmana a l’estand de l’IGP, però també es poden comprar prèviament a les granges. Segons Ferré, aquesta segona opció és la que més ha triomfat “perquè molta gent és de fora, mentre els de l’Alt Penedès no tenien clar si el cap de setmana podran anar a Vilafranca”.

Els responsables de l’IGP recorden que el gruix dels consumidors provenen de Barcelona i l’àrea metropolitana, seguits del Gran Penedès. També hi ha clients que fidelment cada any s’acosten a Vilafranca des de Tarragona i Girona, mentre hi ha casos puntuals de la demarcació de Lleida. Tots aquests consumidors, explica Ferré, han gestionat les comandes prèviament i han anat en persona a buscar l’aviram o bé se’ls ha fet arribar per missatgeria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa