Vadegust
Els productors de préssec d’Ordal es retroben amb els compradors

El Mercat del Préssec d’Ordal ha inaugurat aquest cap de setmana la quinzena edició després de setmanes d’incertesa dels productors per si podrien celebrar-lo a causa del coronavirus. “Hem hagut de fer vàries sessions de Zoom amb els pagesos i l’Ajuntament de Subirats per posar-nos d’acord. Finalment hem pogut muntar el mercat però amb moltes mesures”, explica Imma Olivella Font, de l’associació de productors. La plaça de Subirats de Sant Pau d’Ordal s’ha perimetrat, amb un punt d’accés amb un dispensador de gel, i productors i visitants mantenen les distàncies. Olivella destaca que per als productors és “molt important” vendre a plaça per tenir el ‘feedback’ dels clients. El mercat se celebra els caps de setmana de juny, juliol i agost.

La plaça de Subirats de Sant Pau d’Ordal no es podrà omplir, almenys durant unes setmanes, amb la concurrència tradicional de visitants que s’apropen els dissabtes i diumenges per comprar els reconeguts préssecs d’aquesta zona i altres productes, com cireres. De moment, només 27 persones poden coincidir dins de la plaça, que ha estat perimetrada amb una cinta, per comprar al mercat.

Els visitants entren a la plaça pel punt d’accés que l’Ajuntament de Subirats (Alt Penedès) ha habilitat, amb un cartell amb les mesures d’higiene i seguretat i un dispensador de gel hidroalcohòlic, i surten per l’altra banda. Entre les parades dels productors i els visitants s’han disposat tanques per mantenir la distància de seguretat.

Els clients no poden tocar la fruita i han de recollir la caixa per la part posterior de la parada un cop han sortit de la plaça en un sistema pensat per reduir els contactes. Els organitzadors han habilitat aquest any una zona de càrrega i descàrrega de manera que els clients poden apropar-se amb el cotxe per recollir el producte, explica a l’ACN Olivella, responsable de comunicació de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal.

Caixes de préssecs d'Ordal, al Mercat del Préssec d'Ordal | ACN
Caixes de préssecs d’Ordal, al Mercat del Préssec d’Ordal | ACN

El tast de cava amb maridatge de préssec que s’havia fet anteriorment s’ha hagut de cancel·lar en aquesta edició per les mesures sanitàries, però sí que hi haurà un celler cada setmana que vendrà el producte. Els organitzadors del mercat també tenen la incògnita de quanta gent es podrà apropar a Sant Pau d’Ordal segons l’avanç en les fases del desconfinament, que ara com ara implica restriccions de mobilitat entre regions sanitàries.

Tot i els canvis que han hagut de fer per la pandèmia, els productors estan “molt contents” d’haver pogut muntar el mercat i mantenir aquesta via de comercialització, que permet el contacte directe amb el consumidor final. “Ens estimem molt el mercat i poder obrir significa que la feina dels darrers anys no vagi enrere. És molt important per a nosaltres poder explicar directament als clients què és el préssec d’Ordal i com el cultivem”, destaca Olivella, filla d’un productor amb parada a la plaça.

Encara que hagin pogut obrir el mercat, el coronavirus també ha obligat els productors del préssec d’Ordal a repensar-se. “Ens hem hagut d’adaptar. Venent a la pròpia finca, amb noves vies i apropant el producte a a algunes llars. Ens hem d’adaptar com ho fa el client”, afirma la responsable de comunicació de l’associació.

Previsió d’una bona collita

Olivella assenyala que els productors fa dies que “arrosseguen dificultats” derivades de la pandèmia del coronavirus i que les principals han estat al camp. “La covid-19 ha coincidit amb l’època de l’aclarida del préssec al camp, en què els treballadors havien de mantenir una distància”, diu.

Tot i això, esperen una temporada bona del préssec d’Ordal, amb una previsió de collir-ne unes 800 tones, indica el president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal, Josep Ràfols, en conversa telefònica mentre treballa a la finca i els fills venen a la plaça aquest diumenge. “Ara hi ha préssec gràcies al treball de tots els productors, que ha coincidit en plena pandèmia”, recalca Olivella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa