Vadegust
Els contagis atribuïbles a bars i restaurants són menys del 3,5%

graph –>

Només 3,4% dels casos diagnosticats acumulats es poden atribuir al sector de l’hostaleria, segons un informe de la consultora Foqus per a Competur al qual ha tingut accés El Món, elaborat amb les dades del ministeri de Sanitat. Com es veu en la pàgina 11 d’aquest document localitzable a la web del departament de Salvador Illa, d’aquest 3,4% i escaig, només un 2,3% (1.872 d’un total de 80.924) és de clients dels establiments (transmissió en l’àmbit social), ja que un 1,14% (930) és de treballadors del sector. Les dades són de l’actualització 230 del ministeri de Sanitat, la del 16 d’octubre, que té desglossats els brots i casos des del 25 de maig.

Si es posa en relació al volum del sector, amb aproximadament 235.000 establiments oberts, l’afectació ha estat baixa, amb 1,1 casos per cada 100 establiments i una incidència 145 vegades menor que en hospitals, 62 vegades menor que en escorxadors i entre 7 i 8 vegades menys que en centres escolars.

L’informe apunta que els establiments hotelers s’han adaptat a la situació adoptant mesures sanitàries i d’aforament i constitueixen espais segurs perquè des del maig, només dos establiments per cada província havien suposat un brot.

L’estudi subratlla que els bars estan tenint una incidència “especialment baixa” en els rebrots perquè “si es prenen les dades dels darrers dies, es constata que els bars i restaurants evolucionen favorablement i no suposen una causa rellevant dels rebrots ja que un 0,9% dels nou casos” són d’aquest àmbit.

D’acord amb les dades, el sector de l’hostaleria ha estat dels més colpejats per la pandèmia. Diverses fonts citades per l’informe parlen de caigudes de facturació del 40-50% i de tancaments definitius de fins el 25-30% dels comerços.

Aquest sector va a portar 102.168 milions d’euros de la despesa en consum final a l’Estat espanyol. Això equival a més de 120.000 milions d’euros de producció del sector. A més va donar feina a 1,64 milions de persones, xifra que correspon al 8,5% del total a l’Estat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa