Vadegust
Els cargols són el Plat Favorit dels Catalans 2020, segons la revista ‘Cuina’

La cinquena edició del concurs per triar el Plat Favorit dels Catalans, que organitza la revista ‘Cuina’, ja té guanyador. En aquesta ocasió, han estat els cargols, un plat amb un marcat accent lleidatà, que s’han imposat en la gran final a les croquetes. El concurs ha permès als participants, més de 35.000, triar el seu plat preferit entre dotze tapes, aperitius, platets i esmorzars de forquilla que va seleccionar la revista com a representants de la cuina dels bars del país.

Cada plat participant, a més, estava apadrinat per un xef de reconegut prestigi del nostre país, com Carme Ruscalleda, Joan Roca, Carles Gaig, Artur Martínez o Marc Gascons. En el cas dels finalistes, els cargols a la gormanda estaven apadrinats per Joel Castanyé, del restaurant La Boscana de Bellvís, i les croquetes ho estaven pel xef Nandu Jubany, de Can Jubany, a Calldetenes.
 
El director de ‘Cuina’, Josep Sucarrats, ha afirmat que “aquest any, i més enllà del plat guanyador, el Plat Favorit ha sigut més festiu que mai, perquè els dotze plats que competien formen són part d’aquesta vida que enyorem, la de les trobades sense pressa als bars i restaurants amb amics i familiars. Hauríem volgut viure-ho així durant el concurs, però les restriccions a causa de la pandèmia ho han impedit. Però d’aquesta manera hem volgut acompanyar el sector i recordar que tenim moltes ganes de tornar a entaular-nos a casa seva tan aviat com sigui possible”.

Anem de tapes!

Tots els plats participants són receptes que tothom ha tastat alguna vegada i que formen part del nostre imaginari col·lectiu, per fer boca, com a aperitiu o per als àpats mes informals, i que l’organització ha volgut que es puguin fer amb productes de proximitat. És per això, que aquest any el lema del concurs era ‘Anem de tapes!’, un lema que volen mantenir viu organitzant una ruta de tapes per diferents bars i restaurants de Catalunya, i que esperen celebrar quan la situació sociosanitària ho permeti, cap a finals d’hivern o primavera del 2021.

Està previst que una quarantena d’establiments participin en la iniciativa oferint algunes de les tapes participants al Plat Favorit dels Catalans, amb una copa de cervesa Estrella Damm. Perquè l’objectiu dels organitzadors és “reivindicar que les tapes formen part del nostre ADN gastronòmic i perquè els establiments són més que bars i restaurants són llocs de trobada, espais de grans celebracions que sempre treballen per donar-nos bon menjar amb els millors productes del mercat”.

Participants

L’edició del 2020 del concurs del Plat Favorit dels Catalans tenia els següents candidats:

  • Cargols a la gormanda (Joel Castanyé)
  • Croquetes de pollastre (Nandu Jubany)
  • Peus de porc (Marc Ribas)
  • Mandonguilles amb sípia (Carles Gaig)
  • Patates braves (Raül Balam)
  • Bacallà amb samfaina (Carme Ruscalleda)
  • Ous estrellats (Artur Martínez)
  • Sardines en escabetx (Quim Casellas)
  • Capipota (Marc Gascons)
  • Ensalada russa (Oriol Castro i Eduard Xatruch)
  • Cigrons amb suc (Fina Puigdevall)
  • Calamars a la romana (Joan Roca)

Després de la proclamació dels cargols com a Plat Favorit dels Catalans 2020, la recepta s’uneix als guanyadors de les edicions anteriors del concurs: l’escudella i carn d’olla (2016), el pollastre i capó del Prat (2017) i la coradella de Molins de Rei (2018) i el cebiche (2019).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa