El Pebre bord de Mallorca ja té denominació d’origen protegida

La sol·licitud es va publicar el mes de juny al Diari Oficial de la UE i ara s'ha fet efectiu el registre

La Comissió Europea ha aprovat la inscripció del “Pebre bord de Mallorca” al registre de denominacions d’origen protegides (DOP). Aquest tipus de pebre, que es produeix exclusivament a l’illa de Mallorca i és el que es fa servir per fer la tradicional sobrassada, és el resultat de la molta de pebres secs. Té un gust dolç i untuós, no és gens amarg ni picant i a l’aroma hi trobam una percepció clara de pebre vermell. Les seves qualitats distintives s’atribueixen a l’ús exclusiu de la varietat autòctona tap de cortí, a les condicions climàtiques particulars de l’illa i a les pràctiques culturals tradicionals. 

El mes de juny passat es va publicar al Diari Oficial de la UE la sol·licitud de registre, un tràmit que obre un període on les parts interessades poden presentar comentaris. Ara, un cop completat el procediment, el registre ja és definitiu.

Amb aquesta i d’altres noves incorporacions, el llistat d’aliments amb protecció europea arriba als 1.491. A més de les distincions del registre de productes alimentaris, la Comissió Europea també gestiona registres de denominacions d’origen de vins i licors.   

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) es reserva a productes les característiques dels quals es deuen exclusiva o fonamentalment al lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals. El producte agrícola o alimentari s’ha de produir, transformar i elaborar en una zona geogràfica determinada i segons un mètode reconegut. A les Illes Balears, a més del pebre bord que s’acaba de registrar, tenen DOP l’oli de Mallorca, el formatge de Maó i l’oliva de Mallorca i pel que fa als vins la DO Binissalem i la DO Pla i Llevant.

Nou comentari