Vadegust
El 'pa de Sant Jordi', un invent barceloní

graph –>

El Sant Jordi confinat complica la compra de roses i llibres. Però una tradició gastronòmica sí que es manté fàcilment a l’abast, gràcies a que les fleques segueixen obertes com a servei essencial. Es tracta del ‘pa de Sant Jordi’, una peça de pa de pagès que mostra per dins i per fora els colors de la senyera. Tot i que pot trobar-se a la major part de Catalunya, és un invent barceloní que compleix 32 anys. El va idear el 1988 el forner Eduard Crespo, de la fleca Balmes, a proposta del Gremi de Flequers de Barcelona.

La recepta s’ha difós arreu de Catalunya, tot i que només els forners agremiats o autoritzats poden vendre’l amb la denominació oficial “pa de Sant Jordi”. I també pot fer-se a casa, seguint les instruccions del mateix flequer en un tutorial a Youtube. Els ingredients són farina de blat, llevat, mantega, massa mare, sucre i sal, nous, sobrassada de Mallorca i formatge emmental. Les barres no són pas fetes amb colorants! A la capital s’ha popularitzat comprar-ne també per la Mercè i l’Onze de Setembre.

Tradicions a taula

Barcelona té diverses tradicions gastronòmiques pròpies que celebren dies concrets del calendari, generalment vinculats a diades i al santoral. Així, el 12 de febrer es poden menjar Aspes de Santa Eulàlia, un brioix cobert de sucre i cireres confitades amb especial tradició a Ciutat Vella i Sarrià. Per Corpus poden trobar-se unes galetes molt singulars, els panolis, que només es venen aquest dia al claustre de la parròquia de la Concepció, escenari també de l’Ou com balla. I el 10 de juliol, per Sant Cristòfol, uns tortells de massapà i fruita confitada anomenats “volants” recorden al patró dels conductors i amaguen una figureta com la de Reis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa