El Govern crea un mercat online per donar resposta a l’emergència alimentària

L'objectiu és posar en contacte el sector agroalimentari i entitats per subministrar aliments a col·lectius vulnerables

La crisi provocada per la covid-19 ha fet que diferents iniciatives socials treballin perquè cap persona vulnerable es quedi sense aliments i per ajudar els professionals sanitaris i altres col·lectius indispensables que estan treballant per combatre la pandèmia. El Departament d’Agricultura ha creat un ‘MarketPlace’, un mercat en línia, per donar suport a totes aquestes iniciatives solidàries que volen donar resposta a l’emergència alimentària actual. Amb la posada en marxa d’aquest mercat en línia al seu web, Agricultura segueix col·laborant en la tasca que estan fent les iniciatives socials i el sector agroalimentari durant l’any, i especialment durant aquesta crisi d’emergència alimentària, per contribuir a l’aprofitament dels aliments.

Les iniciatives que recull el mercat en línia estan treballant per subministrar aliments a col·lectius vulnerables amb l’objectiu de facilitar al sector agroalimentari el seu contacte i contribuir a pal·liar l’emergència alimentària i evitar el malbaratament d’aliments. Es tracta que els productors puguin buscar la iniciativa que més els encaixi amb la seva oferta. Atès el volum d’iniciatives que estan arribant, s’hi aniran incorporant progressivament les fitxes. De moment, algunes de les iniciatives presents estan promogudes pel Banc dels Aliments (Barcelona i comarques gironines), la Fundació Espigoladors, Nutrició sense Fronteres o el Pont Alimentari.

Agricultura destaca que el sector agroalimentari és sensible a les necessitats alimentàries de la societat i col·labora de manera activa durant tot l’any en nombroses iniciatives socials, però la situació actual, derivada de la crisi de la covid-19, ha posat en evidència la importància de la seva tasca per alimentar la societat. Això ha fet que moltes empreses de la cadena alimentària, tant del sector primari com de les indústries de transformació agroalimentàries i de la distribució que servien el sector de l’hoteleria i la restauració, es trobin amb una situació d’excedent alimentari. Alguns d’aquests excedents, els més peribles, corren el risc de malbaratar-se si no es distribueixen amb urgència.

16.000 quilos de fruita i 174.000 litres de llet destinats a persones en situació de vulnerabilitat

El Departament d’Agricultura està lliurant a la fundació Banc dels Aliments els aliments dels Programes de fruita i hortalisses i de llet del curs 2019-2020 que no han pogut ser distribuïts a les escoles per la suspensió de l’activitat educativa a Catalunya a conseqüència del coronavirus. Aquests programes tenien previst abastir els centres escolars amb prop de 16.000 quilos de fruita i 174.000 litres de llet que ara es destinaran a persones en situació de vulnerabilitat a través de la xarxa d’entitats d’iniciativa social abastides pel Banc dels Aliments.

Aquesta alternativa permet aprofitar els productes adquirits per proveir les escoles i evitar-ne així el malbaratament. A més, el Govern també està enllestint la compra de productes frescos per valor de 4 milions d’euros a petits productors amb dificultats d’accés a les cadenes de distribució i comercialització i que anirà també adreçada al Banc dels Aliments.

La lluita contra el malbaratament, un “objectiu de país”

La lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentaris és “un objectiu de país” en què les empreses del sector, entitats socials i Administració fa temps que estan treballant, segons expliquen des d’Agricultura. La Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, aprovada el passat 4 de març al Parlament, té com a objectiu establir accions per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris implicant tots els agents de la cadena alimentària i per contribuir a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, 2, de fam zero, i 12, de producció i consum responsables.

Nou comentari