Molt s’està parlant últimament dels aliments processsats, i també dels ultraprocessats. Però saps realment quines són les diferències entre els uns i els altres? En primer lloc, parlarem dels aliments naturals. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), són aquells als quals no se’ls ha afegit cap component (sal, grasses, sucre… ) ni han rebut un tractament industrial, tal i com recull ‘Ok Diario‘.
Una de les formes més senzilles d’identificar-los és fixant-nos en la data de caducitat. Els aliments naturals són peribles a curt termini, i en aquest grup es troben: fruites, verdures, llavors, llegums, fruita seca, carns, peixos, mariscos i ous.
Processats
Als aliments processats sí que se’ls afegeixen diferents components i, a més, reben un processament industrial. Per tant, la seva naturalesa es veu alterada. Són versions diferents dels aliments naturals, i en la gran majoria de casos s’utilitzen a manera d’ingredients per a elaboracions.
Els productes processats, a diferència dels ultraprocessats, conserven la identitat bàsica dels aliments que els originen. Tot i això, el seu perfil nutricional es veu alterat pels processos industrials. El resultat? Ingredients de pitjor qualitat i que pràcticament no aporten cap nutrient a l’organisme.

Formen part d’aquest grup les verdures en conserva, els fumats, les carns curades, alguns dolços i les begudes alcohòliques.
Dins dels aliments processats podem trobar els coneguts com a aliments mínimament processats. Són aquells als quals no se’ls ha afegit cap component, però sí han rebut un cert processament que no altera les seves propietats naturals. És el cas dels iogurts o la llet, que passen per un procés de pasteurització.
Ultraprocessats
Tal com el seu propi nom indica, són aliments altament processats. S’elaboren amb ingredients industrials i podem identificar-los perquè tenen una llarga vida útil, i en molts casos estan llestos per a consumir. Es componen en la seva major part d’additius.
En aquest grup podem trobar un ampli ventall d’aliments: brioixeria industrial, salsitxes, begudes energizantes, salses, pizzes, hamburgueses, patates fregides de bossa, sopes enllaunades…
Els aliments ultraprocessats són molt perillosos per a la salut si es consumeixen en excés. No aporten cap nutrient i tenen quantitats elevades de greixos trans, sucre i sodi.