Vadegust
Dieta antiinflamatòria: en què consisteix?

Molt es parla dels aliments que provoquen inflamació en el nostre organisme i, d’aquells que, al contrari, tenen un efecte antiinflamatori. De fet, es proposa la dieta antiinflamatòria i les seves bondats com la solució a molts problemes de salut. La veritat és que optar per aliments rics en substàncies que ens protegeixen de la inflamació crònica prevé el desenvolupament de certes patologies.

La inflamació crònica: una resposta nociva

Davant d’una lesió o un agent que pot resultar nociu per al nostre organisme, el nostre cos respon, entre altres mecanismes, amb una inflamació. Quan la resposta inflamatòria es manté en el temps, pot provocar un dolor important i permanent.

Hi ha una sèrie de malalties que poden sorgir arran de la inflamació crònica: malaltia cardiovascular isquèmica, càncer colorectal, diabetis mellitus de tipus 2, entre d’altres.

Per què es produeix la inflamació?

Són diverses les possibles causes, però un dels factors que poden afavorir el desenvolupament de la inflamació crònica són els hàbits de vida poc saludables: tant els hàbits dietètics, com el sedentarisme, el tabac, alteracions del somni, l’obesitat…

La dieta, fonamental

Segons l’OCU, entre els hàbits dietètics que poden causar inflamació es troben seguir una dieta rica en hidrats de carboni refinats i sucres, abusar dels productes carnis processats, ingerir molts greixos saturats o consumir alcohol. I no només és important l’elecció dels aliments, sinó també la manera de preparar-los.

Ampolles d'oli d'oliva | Pixabay
Ampolles d’oli d’oliva | Pixabay

Quins aliments prendre en una dieta antiinflamatòria

Una dieta antiinflamatòria és la que protegeix el nostre organisme davant d’una inflamació crònica que podria derivar en altres patologies.

Aquesta dieta es basa en la ingesta de diferents tipus d’aliments, i una de les seves premisses és la varietat. A més, prioritza determinats aliments:

– Aliments integrals. Són aliments que tenen un índex glucèmic baix i un elevat contingut de fibra; es relacionen amb una reducció dels marcadors de la inflamació.
– Aliments amb DHA (àcid docosahexaenoic). Aquest àcid gras poliinsaturat de la família dels omega-3 destaca per la seva major acció antinflamatoria, és present sobretot en peixos blaus, nous i llavors de lli.
– Aliments rics en carotenoides, flavonoides, composts organosulfurats, àcids fenòlics. Són pigments, d’aquí ve que qualsevol menjar en el qual s’incloguin aliments de colors diferents d’origen vegetal, i presentarà una major quantitat i diversitat de fitoquímics. Ens referim a fruites i verdures de temporada: baies i fruits vermells, cítrics, verdures de fulla verda, cols i les liliàcees, com les cebes, alls i porros; però també estan el cacau pur i l’oli d’oliva.

En definitiva, la dieta antiinflamatòria és molt similar al patró de la dieta mediterrània on predominen els aliments d’origen vegetal.

Com preparar-los?

En relació a la preparació, depenent del tipus d’aliment, quan no es poden consumir crus, l’ideal és preparar-los seguint mètodes de cocció ràpids i suaus: cocció al vapor, el saltat o la cocció al microones, per a conservar la major quantitat de nutrients.

Avantatges de la dieta antiinflamatòria

En tractar-se d’una dieta basada en productes d’origen vegetal i rica en cereals integrals, la dieta antiinflamatòria té grans avantatges nutricionals.

A més, millora el dolor, i amb ell la qualitat de vida. Segons un estudi dut a terme per un equip d’investigadors espanyols, la dieta antiinflamatòria també pot mitigar el dolor en persones majors de 60 anys. Davant el fet que existeix una relació entre la inflamació i el dolor, la hipòtesi que una dieta antiinflamatòria pugui pal·liar-lo ha demostrat ser certa: en concret els resultats mostren que el risc de tenir un dolor moderat disminueix un 37% i aquesta disminució arriba fins al 45% en el cas de dolor elevat, discapacitant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa