Detecten listèria en diversos lots d’embotits catalans

La distribució d'aquests productes s'ha realitzat a Espanya, concretament a Catalunya, Aragó, Illes Balears, Madrid i València

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha tingut coneixement a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI) d’una notificació d’alerta traslladada per les autoritats sanitàries de Catalunya relativa a la presència de Listeria monocytogenes en els productes Botifarra negra, Botifarra negra Tradicional i Bull de llengua de la marca SALGOT amb dates de caducitat 07.08.2021 (Botifarra negra), 24.08.2021 (Botifarra negra tradicional) i 16.08.2021 (Bull de llengua).

La notificació d’alerta s’ha generat després de la comunicació per part de l’empresa fabricadora, per la detecció de Listeria monocytogenes en un autocontrol d’un client en el producte BOTIFARRA NEGRA TRADICIONAL, lot 211804. L’establiment fabricador s’ha posat en contacte amb els seus clients i està gestionant la retirada.

Les dades del producte implicat són:

Nom del producte (en etiqueta): Botifarra negra, Botifarra negra Tradicional i Bull de llengua.
Nom de marca: SALGOT.
Números de lot: Botifarra negra: 211804 i 212019, Botifarra negra Tradicional: 211804 i Bull de llengua: 212017.
Data de caducitat: 07.08.2021 i 23.08.2021 (Botifarra negra), 24.08.2021 (Botifarra negra tradicional) i 16.08.2021 (Bull de llengua).
Pes d’unitat/vol.: 250 g., 250 g. i 1 Kg. respectivament.
Temperatura: refrigerats.

La distribució d’aquests productes s’ha realitzat a l’Estat, concretament a Catalunya, Aragó, Illes Balears, Madrid i València.

Què és la ‘Listeria monocytogenes’ i què provoca?

La Listeria monocytogenes és un bacteri l’agent causant de la listeriosi i es considera un dels patògens d’origen alimentari més virulents, amb una taxa de letalitat d’entre un 20% i un 30%, és a dir que de les persones afectades aquest és el percentatge que poden morir. És la primera causa de mort en el catàleg de malalties de transmissió alimentària, de manera que supera en aquest rànquing la salmonel·losi i el botulisme. Afecta principalment gent gran, nadons, persones amb el sistema immunitari debilitat i dones embarassades. En aquest últim cas, tot i que elles solen patir símptomes lleus –d’infecció digestiva o semblants als d’una grip, com ara febre i fatiga o dolor muscular–, pot causar lesions al fetus i fins i tot provocar un avortament.

Nou comentari